Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Jag är kluven, säger smittskydsläkare Maria Rotzén Östlund om att restriktionerna försvinner. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening säger att man måste vara beredd att stänga ner snabbt om smittan stiger igen. Foto: SVT

Snart släpps de flesta restriktionerna – så här säger smittskyddsläkaren

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag 29 september så lyfts de flesta coronarestriktionerna och samhället öppnar upp igen. Medan vissa är glada så ser andra på det med viss oro. Region Stockholms smittskyddsläkare, Maria Rotzén Östlund, säger att hon har dubbla känslor inför datumet.

– Det är fortfarande alltför många som inte är vaccinerade och riskerar att bli smittade, men någonstans måste vi börja att lyfta på restriktionerna, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Hör henne och Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, om hur de ser på att nästan alla restriktioner försvinner, i videon ovan.

Under fredagen 24 september vårdades 88 covid-patienter på något av regionens sjukhus. Antalet smittade har sjunkit senaste tiden men ligger fortfarande på över tusen nya fall i veckan.

Det här gäller – andra råd för ovaccinerade

Den 29:e försvinner restriktionerna när det gäller publiktak och begränsningar på restauranger. Det allmänna rådet om att jobba hemifrån tas också bort. Men för den som inte vaccinerat sig gäller fortsatt de allmänna råden om att undvika trängsel och hålla avstånd. Den som inte är vaccinerad ska även undvika närkontakt både med personer i riskgrupper och personer över 70 år.

För alla, vare sig man är vaccinerad eller inte, gäller även efter 29 september att stanna hemma vid minsta symtom på covid-19 och tvätta händerna ofta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.