Foto: SVT

Ny snorkelled – för alla

Publicerad

Stockholms skärgård har fått en ny snorkelled som är unik i sitt slag.

På mellan en och tre meters djup ligger den 200 meter långa snorkelleden i Björnöns naturreservat på Ingarö. Leden är öppen för alla men har särskilt anpassats för personer med speciella behov.

-Dels har vi en brygga som är handikappanpassad där personer i rullstoll kan ta sig hela vägen ner till vattnet, dels har vi anpassat snorkelleden för synskadade, säger Karin Strandfager miljöchef på Skärgårdsstiftelsen.

Invigdes i juni
Snorkelleden invigdes i juni i år av Skärgårdsstiftelsen med ekonomiskt stöd från Världsnaturfonden. Med hjälp av ett cyklop kan man enkelt följa ledens skyltar under vattenytan som innehåller information om Östersjöns natur- och djurliv.

Syftet med leden är att göra skärgården och havsmiljön tillgänglig för alla och med sin anpassning för personer med speciella behov är den unik i sitt slag.

-Det finns flera snorkelleder runt om i världen men jag har inte tidigare hört talas om en led som är anpassad för synskadade så det är nog unik för vår led, säger Karin Strandfager till ABC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer