Bilden är från Hägersten i februari tidigare i år. Foto: TT

Snöröjarnas bluff – dumpade snö med golfbil

Uppdaterad
Publicerad

Omfattande fusk med snöhanteringen har nu konstaterats av den externa revisionsbyrå som utrett snöröjningen i Stockholms stad. Granskningen visar att entreprenörer registrerat dumpningar med fordon helt utan möjlighet att lasta snö – och fått ersättning. Bland annat flera personbilar – och en golfbil.

En rad märkliga upptäckter har lett till att Stockholms stad valt att polisanmäla de tre entreprenörer som skött vintersäsongens snöröjning i Stockholms stad, Svevia, Peab och Tylömarks.

Bland annat har revisionsfirman granskat registreringsnumren på de fordon som skött bortforslingen och dumpningen av snö i kommunen – totalt 10 000 lossningar i veckan. Och enligt driftrapporterna har flera av snödumpningarna utförts av personbilar, skrotbilar och i ett fall till och med en golfbil.

Snöröjning i Stockholm

Lossade snö på löpande band – från samma fordon

Men de opraktiska fordonen är inte det enda som förbryllat revisionsfirman som granskat snöröjningen.

Enligt polisanmälan har trafikkontoret vid ett flertal tillfällen fakturerats för en betydligt större lastvolym än de aktuella fordonen klarar av.

Entreprenörer ska ha tagit betalt för 23 kubikmeter per utförd snöutlastning, trots att Transportstyrelsens registreringsuppgifter visar att lastbilen bara haft en flakvolym på 13 kubikmeter.

Enligt revisionsfirman har det också skett snöutlastningar inom orimligt snäva tidsrymder, med noll minuter mellan tippningarna, med ett och samma fordon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning i Stockholm

Mer i ämnet