Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Socialdemokraterna backar i Järvaområdet och i flera valdistrikt har Vänsterpartiet gått starkt framåt. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Lokalpolitikerna om Socialdemokraternas tapp i Järva: ”Röstar på profiler här”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna, som länge varit största parti bland Järvaväljarna, tappar till Vänsterpartiet och nystartade Nyans. SVT Nyheter Stockholm träffar två lokalt politiskt aktiva som tror att S-tappet bland annat beror på att koranbränningar kunnat genomföras – och att man röstar på partiers profiler i första hand.

Den sammanfattning av valresultatet från Valmyndigheten visade att Socialdemokraterna har tappat nästan hälften av väljarna jämfört med 2018 i Rinkeby centrum.

Enligt Kahin Ahmed, före detta M-politiker och numera medlem C, har socialdemokraterna inte drivit frågor som berör boende i området.

– Till exempel så gjorde Socialdemokraterna inte någonting när en koran brändes här, säger han.

Socialdemokrater tror att det har blivit tuffare

Catharina Piazzolla som är kommunsekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms partidistrikt tror att väljartappet kan bero på att det har blivit tuffare i de här områdena.

– Man har kanske en bristande tilltro till samhället, och jag tror att vi som parti förknippas väldigt starkt med det samhället, säger hon.

SVT Nyheter Stockholm har sökt två ledande lokala socialdemokrater i Järva, men de har inte gått att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet
Mer Stockholm
Mer Nyheter