Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det viktigaste frågan här i Husby är trygghet, säger Elahe som arbetar som distriktssköterska i Husby. Foto: SVT

Socialdemokraterna backar i alla särskilt utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna gick framåt i riksdagsvalet men i områden polisen klassar som särskilt utsatta är trenden den motsatta. Där backade partiet med i snitt 11 procentenheter. De partier som tvärtom går framåt är Vänsterpartiet och nybildade Nyans.

När SVT går igenom resultatet för riksdagsvalet i de 19 områden polisen klassar som särskilt utsatta är trenden tydlig. Socialdemokraterna är fortfarande störst men jämfört med förra valet förlorar partiet väljare i samtliga områden. I genomsnitt handlar det om en minskning med omkring 11 procentenheter.

– En del beror nog på att det har blivit tuffare i de här områdena. Man har kanske en bristande tilltro till samhället, och jag tror att vi som parti förknippas väldigt starkt med det samhället, säger Catharina Piazzolla, kommunsekreterare för Socialdemokraterna i Stockholms partidistrikt.

– Så även om Socialdemokraterna inte har styrt i Stockholm blir det en känsla av att vi kanske inte har levererat tillräckligt.

Backar mest i Rinkeby och Tensta

Allra mest backar Socialdemokraterna i området där Rinkeby och Tensta i Stockholm ingår. Från 62,5 procent av rösterna förra valet till omkring 33 procent nu. Rosengård i Malmö och Vivalla i Örebro är de två andra områden där partiet tappar mest.

Samtidigt vinner Vänsterpartiet väljare i områdena, i genomsnitt över 4 procentenheter.

– I regeringen har vi samarbetat med partier i mitten och därför kompromissat med en del av den klassiska socialdemokratiska politiken. För en del väljare tror jag det blir naturligt då att markera att man vill ha en lite mer vänsterinriktad politik, säger Catharina Piazzolla.

Småpartier ökar

Inga andra riksdagspartier går nämnvärt framåt i områdena, däremot ökar övriga partier och blanka röster med över 8 procentenheter. I Vivalla, Rosengård och Rinkeby-Tensta handlar det om en ökning på över 16 procentenheter.

Det finns inga färdiga siffror på hur stor andel av Övriga partier som nybildade Nyans utgör, men klart är att partiet fått en stor del av rösterna. Nyans riktar sig till minoriteter, med fokus på muslimer, och vill bland annat förbjuda koranbränningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.