Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
“Tappade tron på politikerna” – lågt valdeltagande i Håsta Foto: Tor Jonsson/SVT

”Folk har tappat tron på politikerna” – lågt valdeltagande i Håsta

Publicerad

När Håstaborna gick till valurnorna blev det ungefär tio procent färre som röstade än i det föregående valet. Trots att området i Hudiksvall drabbades av krångel med felaktiga röstsedlar har orten fortfarande högre valdeltagande än flera områden i Gävle. 

– Jag tror att politiken kring invandrare spelar stor roll. Folk tappade tron på politikerna, säger Fatin Shaker, som bor i bostadsområdet Håsta i Hudiksvall.  

I årets riksdagsval var det 68,7 procent av de röstberättigade i Håsta som röstade. Det innebär att Håsta i valet 2022 har lägst valdeltagande i Hudiksvalls kommun vilket inte var fallet i valet 2018. Då röstade 78,3 procent vilket ger ett tapp på över 10 procentenheter.  

Lågt förtroende 

Även i Gävles valdistrikt Andersberg C, Sätra Ö och Öster-Alderholmen sjönk valdeltagandet med omkring 10 procentenheter. Gemensamt för valdistrikten är att de kan beskrivas som socioekonomiskt utsatta områden där många personer med utländsk bakgrund bor. 

– Jag fick känslan att många invandrare tappade tron på samhället när Paludan tilläts bränna koranen på torget. Jag har jobbat och betalat skatt i 20 år, det är många invandrare som anstränger sig och jobbar hårt. Jag upplevde det som respektlöst att han fick göra så, säger Fatin Shaker.

Felaktiga valsedlar 

Väljarna i Håsta och Idenor fick fel vallokal tryckt på sina valsedlar. Kommunen försökte informera med valambassadörer och det var även möjligt att förtidsrösta på plats i Håsta.  

– De digitala kartorna som ligger till grund för uppgifterna förväxlades. Vi ska titta på om det här misstaget har skett lokalt, regionalt eller på riksnivå för att det inte ska hända igen, säger Marina Nord Öberg ordförande för valnämnden i Hudiksvall. 

Klicka på videon för att höra röster från Håsta.

Lägst valdeltagande

Andersberg C 56,9%

Nordost 62%

Sätra Ö 59,5%

Öster-Alderholmen 60.7%

Hofors västra 62,6%

Högst valdeltagande

Bomhus C 91,2%

Norrlandet-Utvalnäs 92,2%

Åbyggeby 91,7%

Hagaström 91%

Hille 90,9%

Källa: Valmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Gävleborg

Mer i ämnet
Mer Gävleborg
Mer Nyheter