Forskare om drönarboomen – sociala medier drivande

Uppdaterad
Publicerad

Drönarna blir allt bättre och används av allt fler. För privat bruk handlar det ofta om att producera snygga bilder till sociala medier – med drönarnas hjälp.

– Behovet av att kunna ta bra bilder ökar hela tiden och det driver utvecklingen framåt, säger Lars Forssell forskare vid FOI.

Influencers, mäklare och sportfotografer är några av de som använder drönarbilder allt mer. Nu utvecklar drönarleverantörerna automatiska funktioner för att göra det lättare för användaren att ta bra bilder.

– Det handlar om drönare som kan cirkla runt en båt eller följa en skidåkare, hela den utvecklingen går väldigt snabbt framåt, säger Lars Forssell forskare i autonomi på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Ökande risk för krockar i luften

Men drönares förmåga att inte krocka med varandra är inte helt utvecklad och därför är det inte aktuellt med pizzor och paket som levereras med drönare.

– Förutom risken för krockar så är frågan, vill man ha 1000 drönare som far fram och tillbaka över Stockholm, säger Lars Forssell.

Men leveranser med ett högt värde satsar man på.

– Det handlar om mediciner, blodprover och hjärtstartare och då är lufttransporter bra, säger Tomas Mellin forskare i flygteknik vid FOI.

Hör mer i  videon om möjligheter och problem med att allt fler vill använda drönare.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.