Hör Jan Jönsson (L) förklara varför den som vill lämna kriminalitet inte får rätt hjälp och vad han ser för lösning på problemet. Foto: Per Karlsson/SVT

Socialborgarrådet: ”Vi kan inte låta ex-kriminella gå före i bostadskön”

Uppdaterad
Publicerad

Socialborgarrådet Jan Jönsson (L) håller inte med om att ex-kriminella inte får någon hjälp alls. Även om han medger att det inte alltid är rätt sorts hjälp.

– Det är ju inte så att det absolut inte finns några lägenheter alls i Stockholms län, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd, om ex-kriminellas chanser att ordnad bostad själv.

Skulder sätter käppar i hjulet

I fallet med ”Jack” har han både ett kriminellt belastningsregister och skulder hos kronofogden.

Då får man kanske inte lägenhet inom ett år?

– Nej, i Stockholm behöver man ha suttit i många år för förstahandskontrakt. Men det finns andrahandskontrakt, och även lägenheter i andra delar av länet eller landet.

”Man får hjälp”

Jan Jönsson påpekar också att det inte är så att ex-kriminella inte får någon hjälp alls.

– Till exempel kan en ex-kriminell med skulder få hjälp med budget-och skuldrådgivning. Där kan man få hjälp med att rensa bort i alla fall en del av skulderna.

Annars medger Jan Jönsson att en del ex-kriminella kan hamna mellan stolarna. Hör honom förklara varför i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.