Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är som ett berg att bestiga”, säger Emil Häggbom som egentligen jobbar med avhoppare i Botkyrka kommun men som blev kontaktad av ”Jack” för att de kände varandra sedan tidigare. Foto: Moa Ferm/SVT

Det här behöver ex-kriminella hjälp med

Publicerad

Emil Häggbom jobbar med avhoppare och menar att kommunerna har alldeles för luddiga riktlinjer. Och att många ex-kriminella därmed faller mellan stolarna.

Enligt Emil Häggbom, som jobbar med avhoppare i Botkyrka kommun, har många ex-kriminella en rad problem, till exempel kan de ha PTSD. 

– Man vänder upp och ner på hela sin världsbild och sitt beteende från den ena dagen till den andra, när man väl har lagt av.

Byråkrati sätter käppar i hjulet

Enligt honom handlar det om en byråkrati som gör att olika kommuner och stadsdelar gör olika mycket för de som har hoppat av.

Om man är 29 år eller yngre, är missbrukare, har psykiska problem eller har en hotbild mot sig har man rätt att få hjälp.

Men ”Jack”, som är över 30 år, utan större psykiska problem, ingen hotbild över sig och dessutom har slutat med narkotika, blir det svårare.

Emil Häggbom berättar i klippet vad en ex-kriminell behöver för att komma på fötter igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer