– Här är det uppenbart att det behöver göras mer, säger ansvarig minister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Socialministern: ”Ett misslyckande för hela samhället”

Uppdaterad
Publicerad

I en kommentar till granskningen om Sanne, och andra som riskerar att dö för att de inte får psykiatrisk vård, lyfter socialminister Annika Strandhäll (S) upp att regeringen i höst tillsatt en utredning om problemet. SVT Stockholm har bett att få ställa frågor till ministern men hon vill i nuläget inte ställa upp på en intervju.

Idag rapporterar SVT Stockholm att minst 100 personer i Stockholms län tvångsvårdats akut för både drogmissbruk och psykisk ohälsa. Människor med livshotande tillstånd som kastas mellan de olika lagstiftningarna och vårdinrättningarna.

Annika Strandhäll (S) är ansvarig minister, hon har idag inte velat ställa upp på intervju men skickar skriftliga kommentarer via mejl:

– Att några av samhällets mest utsatta individer inte får den stöd och den vård de behöver är ett misslyckande för hela samhället. Den yttersta konsekvensen av det är ett enormt lidande både för den som behöver vård och för anhöriga, säger Annika Strandhäll (S), socialminister.

En utredning är tillsatt

Regeringen har under hösten gett Socialstyrelsen i uppdrag att kartlägga så kallad samsjuklighet i form av psykisk ohälsa och beroendeproblematik. I uppdraget står:

”Socialstyrelsen ska i detta sammanhang analysera hur samverkan mellan verksamheter fungerar och hur denna samverkan påverkar förutsättningarna för god vård och omsorg. Om det behövs ska myndigheten föreslå hur vård och omsorg kan förbättras genom samverkan.”

– Ingen människa ska behöva falla mellan stolarna i välfärden och här är det uppenbart att det behöver göras mer, säger Annika Strandhäll (S).

Ansvariga inom vården vill se förändring

I SVT:s granskning bekräftar ansvariga inom vården att man ser att något behöver förändras. Svante Nyberg, chef på Psykiatri Stockholm södra menar att världen har förändrats.

– När psykiatrireformen genomfördes tror jag inte någon tänkte att det skulle vara möjligt att beställa hem en påse heroin på nätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.