Socialstyrelsen: Bra om Subutex-missbrukare får läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen vill nu att att människor som missbrukar metadon och subutex på svarta marknaden, ska kunna få preparaten gratis och under kontrollerade former på beroendemottagningarna, det kan SVT ABC berätta.

Tidigare har det varit ett krav att man måste ha ett heroinberoende för att få läkemedelsbehandling med metadon och subutex.  Men vi kan berätta att Socialstyrelsen i nya riktlinjer föreslår att även de som idag missbrukar preparaten på gatan, ska kunna bli inskrivna vid beroendemottagningarna och få samma preparat i kontrollerade fomer och utan att behöva betala för dem på gatan.

Ulf Malmström är utredare på Socialstyrelsen.

ABC granskar missbrukarvården

– Man skulle kunna tänka sig att man får delvis bukt med det svarta missbruket, att man får in folk i behandling. Men i vilken utsträckning, det kan inte vi veta. I alla fall inte nu.

Många heroinberoende har kunnat leva ett normalt liv tack vare metadon och subutex. Men det farliga blandmissbruket då missbrukare tar både subutex och exempelvis lugnande tabletter, benzodiazepiner, ligger bakom många dödsfall bland narkomaner idag, visar forskningen.

De senaste sex åren har antalet personer som skrivits in i läkemedelsbehandlingen nästan fördubblats enligt SVT ABC:s enkät. Ulf Malmström på Socialstyrelsen tror att de nya riktlinjerna kan komma att ytterligare fördubbla antalet patienter.

Men att att ta in dessa nya grupper i programmen är också något av ett experiment.

Idag är väldigt många missbrukare blandmissbrukare. Vad finns det för belägg för att metadon och subutexprogrammen hjälper dem?

– Jag kan nog inte svara på den frågan. Det är något som man får se och det är väl något som man få utvärdera.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet