Foto: SVT

Västbergaboende utreds efter kritik

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska boendet i Västberga, där det är tillåtet att vara påverkad av knark och sprit, utredas av Socialstyrelsen, efter ABC:s granskning.

Det var i förra veckan som SVT kunde berätta om vårdboenden där missbrukare får fortsätta med sina droger. Politikerna i Stockholm kallar det för Västbergamodellen -och snart öppnar ett nytt stort boende med så kallad drogtolerans. Men nu reagerar alltså Socialstyrelsen.

– Vi kommer att öppna ett tillsynsärende på Västberga boende och granska verksamheten, säger Lena Renman, sektionschef på Socialstyrelsen.

Varför gör ni det här?

–Inslaget i SVT visade på att det kan finnas brister i verksamheten.

 Lena Renman vill dock inte uttala sig generellt om hur Socialstyrelsen ser på missbruksboenden med drogtolerans.

– Vi måste titta på verksamheten först.

SVT:s rapportering om Västbergamodellen har också väckt reaktioner hos många tittare som hört av sig.

Inte minst så väckte det känslor när Stockholms tf socialborgarråd, Marie Ljungberg Schött, medverkade i SVT:s Aktuellt.

– Det finns alltid platser andra typer av behandlingshem för den som är motiverad och vill. Vi kan ordna det samma dag om det behövs, sade Marie Ljungberg Schött då.

Det här ger bilden av att missbrukare som vill får snabb hjälp till drogfri behandling, och det stämmer inte, menar mamman i en familj som hört av sig till oss.

”Desperata”

För att få plats på behandlingshem ska man vara avgiftad och redan där tog det stopp för 27-årige Martin när han för två veckor sedan sökte hjälp akut.

– Martin ville själv bli inlagd, han bad om det, men det fick han inte, berättar hans mamma.

Enligt henne bedömde att Martin inte var tillräckligt dålig för att behöva läggas in.

– Vi är desperata faktiskt. Vi vet inte vad vi ska göra. Han är som en människospillra, ett vrak, skulle jag vilja säga.

Martin som försöker tända av efter ett långvarigt missbruk av lugnande medel, benzodiazepiner, ligger nu hemma med plågsam abstinens. Han har fått en tid på öppenvården, men kan inte ta sig ut på egen hand.

– Vi önskar att han ska få hjälp på ett behandlingshem där man verkligen vill hjälpa människor bort från ett missbruk, säger hans mamma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Västbergamodellen

Mer i ämnet