Kenneth från Täby: Socialtjänsten ville att jag skulle flytta till Filipstad

Uppdaterad
Publicerad

När Kenneth Forsman blev bostadslös fick han rådet att söka lägenhet i Värmland – 30 mil hemifrån. Och han är inte den enda. Socialtjänsten i Filipstad har haft flera hemlösa personer från Stockholm och Täby som hört av sig.

Kenneth Forsman har haft missbruksproblem i stora delar av sitt liv. När fyraårskontraktet på hans träningslägenhet i Grindtorp i Täby löpte ut vid årsskiftet, fick han brev från socialtjänsten där han uppmanades att aktivt söka andra boenden – bland annat i Värmland.

”I dagsläget vet vi på socialtjänsten att det finns lägenheter lediga i Filipstads kommun – om det är möjligt så kanske du även kan titta på det”, stod det i brevet.

– De vill att jag ska flytta till Filipstad. Hur ska jag få en lägenhet där? Jag har aldrig varit i Filipstad, sa Kenneth Forsman till SVT Värmland i januari.

Fler har fått rådet att flytta

Nu visar det sig att Kenneth Forsman inte är den enda som fått rådet att flytta till Värmland. Enligt socialtjänsten i Filipstad har flera hemlösa personer från Täby och Stockholm hört av sig för att få hjälp med bostad.

”Det är 5-8 personer från tidigare nämnda kommuner som varit i kontakt med oss, där vi uppfattat att de blivit uppmanade att kontakta Filipstad. Jag kan inte ge dig en exakt siffra, eftersom det inte är helt klart hur det har gått till” skriver Åsa Andersson som är verksamhetschef på socialförvaltningen i Filipstad i ett mejl till SVT.

Socialchefen i grannkommunen Hagfors vittnar om liknande erfarenheter.

”Vi har ett antal ärenden som påminner om Kenneth Forsmans situation. Det handlar om cirka fem enskilda individärenden, samt en familj i en liknande situation. Statistiken är inte exakt, eftersom vi inte alltid får fullständig information runt ärenden i första kontakten”, skriver Maria Persson som är socialchef i Hagfors kommun i ett mejl.

Socialborgarrådet tillbakavisar uppgifterna

Men socialborgarrådet i Stockholm tillbakavisar uppgifterna om att socialtjänsten råder hemlösa att flytta till Värmland.

– Stockholms stad känner bara till ett fall, där en enskild person erbjudits och tackat ja till att flytta till Värmland, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Tidigare i veckan skrev tidningen Hem & hyra om ytterligare en hemlös man, som hänvisats till en förfallen lägenhet i Hagfors i Värmland. När han sa nej till att flytta 33 mil bort, fick han inte längre någon hjälp av socialtjänsten och löser nu sitt ”boende” genom att ta färjan över till Mariehamn och tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.