Foto: Pia Heick/SVT

Ny attack mot Spånga kyrka

Uppdaterad
Publicerad

Vid tretiden i natt utlöstes ett larm i Spånga kyrka efter att ett fönster krossats. Enligt kyrkoherden i församlingen hade eldfarlig vätska kastats mot kyrkporten och ett av fönstren.

Polisen var snabbt på plats och lyckades släcka branden med sin pulversläckare.

– Det är jättetråkigt att det finns personer som gör sådant här. Själva meningen med handlingen är väl att provocera, säger Jerker Alsterlund, kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Flera tidigare attacker

Spånga församling har vid flera tidigare tillfällen utsatts för attacker. Senaste gången var natten till onsdagen, då tre molotovcocktails kastades mot Spånga kyrka. Fönster gick sönder men ingen skadades av brandbomberna.

– Vi tittar på vad som har kastats in och om nattens händelse har ett samband med den som skedde för fyra dagar sedan, säger Eva Nilsson på polisen.

Stängd tills vidare

Brottet rubriceras initialt som mordbrand. Ett större område kring den k-märkta kyrkan, som byggdes på 1100-talet, är på söndagsförmiddagen avspärrad för teknisk undersökning.

Under tiden är byggnaden stängd.

– Kyrkan brukar vara öppen för ljuständning och andakt. Nu avvaktar vi och ser vad som händer när polisen är klar med sin tekniska undersökning, säger Jerker Alsterlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.