Så här ska den nya datorhallen se ut. Foto: Illustration: Fortum Värme

Datorer ska värma upp 30.000 hushåll

Uppdaterad
Publicerad

I Skarpnäck ska det nu byggas en stor datorhall, där överskottsenergin kommer att kunna värma upp 30.000 hushåll.

Det är energibolaget Fortum som ska bygga en stor datorhall i Skarpnäck. Marken var först tänkt att användas till en biogasanläggning, men planerna stoppades efter kraftiga protester. Nu blir det i stället spillvärme från datorer som ska användas som värmekälla.

– Tack vare Stockholms välutbyggda fjärrvärmenät så kan överskottsvärmen från datorhallen användas till att värma upp många bostäder, säger Roger Mogert (S) som är stadsbyggnadsborgarråd till SVT Nyheter Stockholm.

Men borde inte marken användas till att bygga bostäder i stället?

– Det här handlar om mark där man av olika skäl inte kan bygga bostäder.

Värmer 30.000 bostäder

Den nya datorhallen i Skarpnäck beräknas kunna värma upp runt 30.000 bostäder. Och just spillvärme från datorer och livsmedelshallar spås att bli en allt viktigare värmekälla.

Enligt Fortum kan upp mot 10 procent av Stockholms stads behov av fjärrvärme komma från den här typen av anläggningar i framtiden. Majoriteten i Stadshuset har därför fattat beslut om att det ska byggas fler datorhallar i Stockholm.

– Det gör att vi kan ta ytterligare ett steg till att bli en fossilfri stad, säger Roger Mogert.

Datorhallar byggs även i Akalla

Staden letar nu efter platser där fler datorhallar kan byggas. Förutom i Skarpnäck, är mark nära motorvägen i Kista och Akalla aktuell.

Arbetet sker i samarbete med Fortum Värme och elnätsföretaget Ellevio.

– Det finns ju stora möjligheter att bygga datorhallar i Stockholm så vi hoppas den här satsningen ska locka hit stora aktörer på datasidan, säger Roger Mogert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.