Said Ali om ungdomarnas alternativ: ”Det är antingen här eller gatan” Foto: Samy Dahlman/SVT

Oklar framtid för spontanfotbollen i Järva

Uppdaterad
Publicerad

I över tio års tid har idrottsföreningar ordnat spontanfotboll på fredag- och lördagkvällarna för ungdomarna på Järvafältet.

– Det är en väldigt viktig del av de brottsförebyggande insatserna för området, säger Said Ali, ordförande i AIF Kista.

Nu hotas verksamheten av nedläggning, sedan stadsdelsförvaltningen ifrågasatt vem som ska stå för bidraget.

Said Ali är ordförande för Allmänna idrottsföreningen i Kista, AIF Kista. På helgerna arrangerar de spontanfotboll på Spånga IP och vid varje tillfälle samlas upp emot 80 barn och unga från Järvaområdet.

Enligt Said Ali finns det få aktiviteter på helgkvällarna och spontanfotbollen håller många ungdomar sysselsatta.

– De har inga andra alternativ. Det är antingen gatan eller här, säger Said Ali.

Tidigare har föreningen fått stöd från Rinkeby-Kistas stadsdelsförvaltning. Pengarna har bland annat gått till att betala ungdomsledarna som hjälper till.

En av dem är Ali Noori som själv brukade komma hit för att spela fotboll med kompisarna innan han blev ledare.

– Jag minns att när det inte var öppet någon vecka så hade vi inget att göra, vi var bara ute och hade tråkigt, säger Ali Noori.

Ali Noori började själv delta i spontanfotbollen när han var runt tio år. Nu är han en av ledarna. Foto: Said Ali/AIF Kista

Snårig bidragshantering en faktor

Inför 2019 fick AIF Kista avslag på sin ansökan om föreningsbidrag. Enligt Rinkeby-Kistas stadsdelsdirektör har det varit komplicerat att reda ut om föreningen ska få stöd från stadsdelsförvaltningen eller från idrottsförvaltningen. 

– Deras verksamhet är jätteviktig så vi har absolut ingenting emot den, men pengarna ska gå från rätt håll, säger Ulla Thorslund, stadsdelsdirektör i Rinkeby-Kista.

I slutet av januari blev det klart att idrottsförvaltningen går in med pengar men det är bara en tillfällig lösning under våren.

Nu förs samtal mellan förvaltningarna för att se vem som ska stå för stödet. Målsättningen är att ha tagit beslut om en mer hållbar lösning fram till hösten.

Vid varje tillfälle samlas upp emot 80 barn och unga för spontanfotbollen. Foto: Said Ali/AIF Kista

– Vi har ju gjort en stor samhällsinsats och tagit vårt ansvar som ideell förening så om vi blir motarbetade i framtiden så är risken stor att vi lägger ner hela verksamheten. Då är risken att de här ungdomarna och barnen hamnar på gatan, säger Said Ali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.