Fontainebleau nyårsnatten 1982. Vi har grävt i SVTs arkiv. Se bilderna från sprängvågen under 80-talet. Foto: SVT

Inte första sprängvågen i Stockholm – se bilderna från 1980-talet

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens explosioner i Stockholmsområdet har skakat många. Men det är inte första gången det sprängs i Stockholm. Under åren 1982 och 1983 drabbades flera offentliga platser av en sprängvåg. En man, den så kallade Bombmannen, fälldes senare för två av sprängningarna. Vi har grävt i SVT:s arkiv – se bilderna från 80-talets sprängningar i videon ovan.

Explosionen på Gyllenstiernsgatan på Östermalm beskrivs av polisen som den ”kraftigaste” i Stockholm. En vecka senare sker nya explosioner i Husby och Kista. Men att stockholmare möts av svarta rubriker om att en sprängning skett, har hänt tidigare.

Under åren 1982 till 1983 skedde flera explosioner i Stockholmsområdet och två personer miste livet.

Explosionen på Östermalm

Sprängningar i Stockholm

Sommaren den 16 juli 1982 sprängdes åklagare Sigurd Denckers villa i Nacka. Villan blev helt förstörd och en ung man miste livet.

Ett halvår senare, den 31 december sprängdes Restaurang Fontainebleau på Norrlandsgatan i centrala Stockholm. Explosionen var så kraftig att husfasaden slets bort och flera våningsplan förstördes. Polisen misstänkte och grep de två ägarna som senare släpptes.

Samma vinter två månader senare, den 22 februari 1983 drabbas Skatteskrapan på Södermalm av ett sprängattentat, även här dör en person. 

Senare samma sommar den 8 augusti sprängs kronofogdemyndighetens kontor i Nacka. Skadorna på byggnaden blev omfattande.

”Bombmannen”

En man, den så kallade Bombmannen Lars Tingström, döms till livstids fängelse för att ha sprängt Skatteskrapan, åklagarens villa och kronofogdemyndigheten i Nacka.  Han nekar till brott och frias senare av Hovrätten för bombningen av Skatteskrapan men döms för de andra två.

Men vem eller vilka som la ut bomben och orsakade sprängningen av Fontainebleau är fortfarande olöst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet