Per Follin, smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm vill uppmana boende i Spånga och Kista att vara särskilt noggranna med hygienen. Foto: Tomas Oneborg/TT/SVT

Spånga och Kista särskilt drabbat av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Stadsdelarna Spånga och Kista är överrepresenterade sett till andelen inlagda för sjukhusvård för covid-19 i Stockholms län, berättar region Stockholm.

Förra veckan fick Smittskydd Stockholm in signaler på att det skulle vara många fall av coronaviruset inom just stadsdelarna Spånga och Kista – något som bekräftades när andelen inlagda för sjukhusvård har analyserats.

– Vi uppmanar invånare i dessa stadsdelar att vara särskilt noga med handtvätt och att nysa i armvecket samt att vid första symptom av feber, torrhosta och andnöd isolera sig i största möjliga mån och vid behov av vård kontakta 1177 eller vid livshotande tillstånd ringa 112, säger smittskyddsläkare Per Follin vid Smittskydd Stockholm i ett pressmeddelande.

Coronapandemin

Även Stockholms regionråd säger, i en intervju med SVT, att det pågår en ”allvarlig smittspridning på Järva.”

Information på ytterligare 15 språk

Tidigare har svensksomaliska läkarföreningen larmat om att flera av coronadödsfallen i Stockholm är svensksomalier bosatta i Järvaområdet, som består av stadsdelarna Kista/Rinkeby och Spånga/Tensta. Efter det spred föreningen information om coronaviruset på somaliska.

Region Stockholm skriver i sitt pressmeddelande att de, när viruset började spridas, informerade länsinvånarna på elva språk utöver svenska. Det utökades senare i stadsdelarna Spånga och Kista. Där spreds, förutom på svenska, information på ytterligare 15 språk i köpcenter, affärer, företrädare för religiösa samfund, medborgarkontor och vid personliga möten utomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet