Stockholms läns SSU-distrikt vill legalisera cannabis. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

SSU i Stockholms län vill legalisera cannabis

Uppdaterad
Publicerad

SSU Stockholms län röstade i går för ett förslag att legalisera cannabis. – Det finns flera anledningar, men främst handlar det om att komma åt gängkriminaliteten, säger Patrik Khosravi, försteombudsman på distriktet.

SSU-distriktet som samlar alla kommuner i Stockholms län, förutom Stockholms stad som är ett eget distrikt, röstade under lördagen för att legalisera cannabis samt att införa ett statligt monopol på drogen.

– Det finns flera anledningar, det är delvis för att stävja gängkriminaliteten och ta ifrån dem makten med att reglera något som varit ett problem på olika sätt, säger Patrik Khosravi, försteombudsman på distriktet.

”Komma åt gängkriminaliteten”

SSU Stockholms län har just nu distriktsårskongressmöte där frågan om cannabis kom upp.

– Det handlar om att komma åt en lagstiftning som inte fungerat, det handlar om att komma åt gängkriminaliteten. Men det viktigaste är gängkriminaliteten som berört många, och göra deras makt svagare, säger Patrik Khosravi.

Patrik Khosravi, försteombudsman på SSU-distriktet Stockholms län. Foto: SSU Stockholms län

Vill inte släppa cannabis fritt

Varför frågan kommit nu förklarar Patrik Khosravi med att mycket av deras politik kommer från gräsrötterna.

– Ombuden tyckte det var viktigt att ta ställning till den här frågan nu. Många i vårt distrikt kommer från kranskommuner med socioekonomiska problem där man märker av gängkriminaliteten.

SSU-distriktet vill att cannabis ska säljas ungefär som alkohol säljs idag.

– Om cannabis skulle bli ett folkhälsoproblem så är det lättare att ta itu med det om det finns en statlig aktör, ungefär som med alkhol och Systembolaget, säger Patrik Khosravi.

”Strikta ålderskontroller”

Martin Persson som är ledamot i distriktsstyrelsen och har arbetat i gruppen som tagit fram förslaget förtydligar:

– Vi vill inte släppa cannabis fritt och tillåta privat odling för privat bruk eller kommersiell verksamhet. Vi vi vill att Systembolaget ska sälja eftersom vi vill ha strikta ålderskontroller, kvalitetssäkring, innehållsförteckning, reklamförbud och beskattning.

Hur resten av SSU ser på frågan är oklart men Socialdemokraterna har tillsammans med samtliga riksdagspartier tidigare sagt att de är emot en legalisering av cannabis. Både Liberala Ungdomsförbundet och Centerns ungdomsförbund vill legalisera cannabis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.