Ung Vänsters Hanna Franzén och Liberala ungdomsförbundets Linnéa Bjärum uttalar sig i SVT:s Morgonstudion efter CAN:s nya rapport om narkotikaanvädningen i Sverige. Foto: SVT Morgonstudion

Politiska reaktioner på uppgifter om ökad användning av cannabis

Uppdaterad
Publicerad

Liberala ungdomsförbundets Linnéa Bjärum säger till SVT:s Morgonstudion att cannabis bör blir lagligt i Sverige. Ung Vänsters Hanna Franzén anser däremot att en avkriminalisering är tillräcklig.

Liberala ungdomsförbundet och Ung Vänster medverkade i SVT:s Morgonstudion för att ge sin syn på svensk narkotikapolitik med anledning av en ny studie från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN).

Den visar att andelen vuxna i befolkningen som använt cannabis det senaste året ökade mellan 2013 och 2017 från 2,5 till 3,6 procent, vilket också innebär att 96,3 procent uppgett att de inte använt cannabis det senaste året.

”Svart marknad blir vit”

– Jag ser ytterligare en indikator på att vi måste förändra svensk narkotikapolitik, säger Linnéa Bjärum, talesperson i socialpolitik för Liberala ungdomsförbundet.

Hon anser att det bör bli lagligt att använda cannabis.

– Vi vill i förlängningen se en legalisering för att göra en svart marknad vit, säger hon.

”Ökad kommersialisering”

Ung Vänsters talesperson Hanna Franzén menade dock att det är att gå ett steg för långt. Men hon anser att svensk narkotikapolitik bör ändras. Hon talar för en avkriminalisering, men inte för legalisering.

– En avkriminalisering innebär att det inte är olagligt att ha det på sig eller i blodet men att det är olagligt att sälja, säger Hanna Franzén som är ledamot i Ung Vänsters förbudsstyrelse.

Men skulle det inte normalisera synen på cannabis?

– Det är därför vi inte pratar om en legalisering. En legalisering skulle leda till ytterligare kommersialisering.

Under 100 000 personer

Forskarna ställde också för första gången frågor om hur ofta cannabis används inom en tolvmånadersperiod. I studien anges att mellan 80 000 och 90 000 personer använder cannabis ”relativt regelbundet”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer