Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör menar att modulbyggen är ett måste för att klara statens krav. Foto: TT / Lieselotte van der Meijs

Stockholms stad: Finns inte så många platser att välja på

Uppdaterad
Publicerad

För att möta bostadsbehovet bland nyanlända ska man bygga hundratals lägenheter på ett fåtal platser i staden, något som mött motstånd bland grannar. Fredrik Jurdell, biträdande stadsdirektör, håller med om att det hade varit bättre att sprida ut de nya stockholmarna, men säger att det inte är praktiskt möjligt.
– Det finns inte så många markområden i Stockholm.

Stockholms stad ska i år ta emot tusentals nyanlända som fått uppehållstillstånd. Den nya lagstiftningen om boendeplacering för nyanlända i Sveriges kommuner började gälla från mars 2016. Lagen tvingar landets kommuner att ta emot ett visst antal nyanlända som fått uppehållstillstånd, varje år. Stockholms stad ska ta emot flest antal nyanlända. Detta är baserat på bland annat befolkningsmängd och arbetstillfällen.

Antalet nyanlända som Stockholm stad måste ordna boende till Foto: SVT

Förra årets kvot var 2.436 personer och i nuläget har man endast ordnat boendeplatser till omkring 1.600 personer. Regeringen har förlängt tidsfristen till den sista april i år. Dessutom måste staden ordna boende till 3.416 personer under 2017.

– Det är väldigt kort tid att hitta boendeplatser på och det rör väldigt mycket människor. Får vi inte fram andra lösningar har det funnits en risk länge att vi kommer att hamna i riktigt akuta lösningar som sov- eller till och med gympasalar, säger Fredrik Jurdell.

Flera nyanlända bor redan idag tillsammans i större rum i gamla kontorslokaler, vandrarhem eller på hotell, eftersom staden ännu inte lyckats ordna fram tillräckligt många lägenheter.

Hundratals lägenheter i samma område

För att möta behovet av bostäder använder staden bland annat före detta serviceboenden och temporära modulhus men även andra lokaler. Just nu planeras det för modulbyggen och ombyggnationer av servicehus på olika platser i Stockholm.

Antal lägenheter i före detta servicehus eller temporära modulbyggen, där nyanlända ska bo.

För att klara anvisningarna har staden i många fall valt att bygga hundratals lägenheter på samma plats, något som väckt kritik bland boende i närheten. Fredrik Jurdell säger att han också tycker att det skulle vara bättre att fördela ett mindre antal nyanlända på fler platser, men att det inte är praktiskt möjligt.

– Det finns inte så många markområden i Stockholm för att det ska vara praktiskt möjligt att bygga mindre modulhus och dessutom är processen för att få bygglov på varje plats väldigt lång, säger han.

De flesta planerade modulbyggen har överklagats och i Beckomberga ska flera personer överklaga beslutet till Mark- och miljödomstolen.

Klart: Före detta servicehus i Södermalm, 200 lägenheter (Södermalm)

Klart: Före detta servicehus i Fruängen, 20-tal lägenheter (Hägersten-Liljeholmen)

Klart: Modulhus i Fagersjö, 88 lägenheter (Farsta)

Eventuellt: Före detta servicehus i Råcksta, 200 lägenheter (Hässelby och Vällingby)

Planerat: Modulhus i Beckomberga, 125 till 175 tillfälliga lägenheter (Bromma)

Planerat: Modulhus i Grimsta, 100 tillfälliga lägenheter (Hässelby och Vällingby)

Planerat: Modulhus i Sätra, 50 tillfälliga lägenheter (Skärholmen)

Planerat: Modulhus i Örby, 150 till 175 tillfälliga lägenheter (Årsta, Enskede, Vantör)

Planerat: Modulhus i Johanneshov, 233 tillfälliga lägenheter (Årsta, Enskede, Vantör)

Staden har även flera så kallade genomgångsboenden i hotell, vandrarhem och gamla kontorslokaler där det kan bo flera nyanlända i ett rum.

Källa: Stockholms stad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Modulhusen i Beckomberga

Mer i ämnet