Isiga trottarer i Hjorthagen i Stockholm. Foto: TT

Staden om hala trottoarer: ”Vi tar inte bort isen”

Publicerad

Förra veckans väderomslag gav ett bistert resultat för trafikkontoret i Stockholms stad. Regn som snabbt frös till is gjorde snöröjningen svårare än vanligt. Staden har nu fått ta emot över 1 500 anmälningar rörande halka de senaste dagarna.

Runt om i Stockholm har klagomålen strömmat in till trafikkontoret. Under onsdagen till och med fredagen förra veckan kom drygt 1 200  anmälningar in om halka/vinterväghållning. Under helgen har anmälningarna fortsatt men inte i lika hög utsträckning. Sammanlagt har 1 557 anmälningar nu kommit in.

Anledningen till att många cykelbanor är betydligt mer isfria än gångbanorna är att man på cykelbanorna använder sig av saltsopning. En maskin plogar cykelbanan och sprider sedan salt efter sig som smälter bort isen. Denna metod går dock inte att genomföra idag på gångbanorna eftersom det är mindre framkomligt och inte lika plant.

Snöröjning av gångbanor

Tar inte bort isen

När det gäller gångbanorna i Stockholm så är det sandning som är den metod man har att tillgå.

– Vi tar inte bort is från gångbanorna men lägger på ny sand regelbundet eftersom den kan rulla bort till viss del när många människor går på gångbanan, säger trafikkontorets pressekreterare Malinda Flodman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöröjning av gångbanor

Mer i ämnet