• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Större uteserveringar, slopade avgifter och tidigarelagda sommargågator är några av sakerna som ska hjälpa stockholms företag genom pandemivåren, enligt Stockholms styrande politiker. Foto: Jessica Gow/TT

Större uteserveringar och slopade avgifter – så ska Stockholms näringsliv överleva

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad presenterade i dag åtgärder till stöd för näringslivet i huvudstaden. Det handlar bland annat om slopade avgifter för uteserveringar, torghandel och foodtrucks, liksom snabbare handläggningstider för bygglov för uteserveringar.

– Det rör sig om åtgärder för närmare 100 miljoner kronor. Vi ser det som livsuppehållande åtgärder för företagen, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Den politiska majoriteten i Stockholms stad presenterade under onsdagen åtgärder som ska hjälpa näringslivet i Stockholm att överleva pandemin. Mycket av fokuset ligger på restaurangbranschen, kulturlivet och besöksnäringen.

För att underlätta för stockholmarna att äta utomhus med ordentliga coronavstånd kommer staden att tillåta större uteserveringar under hela 2021. Ansökningar om bygglov för uteserveringar ska även prioriteras på stadsbyggnadskontoret.

Under 2020 har det varit möjligt för krogar att dra ner på antalet ordningsvakter eftersom det varit färre gäster på plats. Detta förlängs till att gälla även under 2021. Tillsynen av serveringstillstånden blir också avgiftsfria.

Får behålla pengar även för inställda arrangemang

En annan åtgärd för att stödja restaurangbranschen och underlätta att man håller avstånd är att man tidigarelägger sommargågatorna som kommer öppna 1 maj.

Företag som hyr lokaler av staden kommer fortsatt att få möjlighet till lättnader och uppskov med hyresbetalningara, precis om under förra året.

Dessutom kommer företag inom kulturbranschen få behålla utbetalda pengar även om evenemangen inte blir av på grund av pandemin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet