Riskgrupper och äldre som bor trångt ska erbjudas tillfälliga evakueringslägenheter. Först ut är Järvaområdet. Foto: Ali Lorestani/TT

Riskgrupper ska erbjudas evakueringsboende

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad väntas inom kort erbjuda evakueringsbostäder för de som bor trångt och är över 70 år eller tillhör en riskgrupp, skriver DN. Tanken är att det ska minska risken att drabbas av covid-19.

Smittskydd Stockholms siffror visar på en överrepresentation av covid-19-smittade i stadsdelarna Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta. Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) har tidigare velat att äldre och riskgrupper från just Järvaområdet ska få bo på hotell för att minska smittspridningen i området, och nu har stadsledningskontoret i Stockholms stad tagit fram en modell för evakueringsbostäder, skriver DN.

För att få ta del av bostäderna ska man vara över 70 år eller tillhöra en riskgrupp samtidigt som man bor trångt. Det handlar om mindre lägenheter på före detta servicehus och vård- och omsorgsboenden, och ett mindre antal lägenheter hos den bostadssociala stiftelsen Hotellhem.

I dag sammanträder krisledningsnämnden i Stockholms stad för att fatta beslut om evakueringsbostäderna. Först ut är Rinkeby-Kista och Spånga-Tensta men även andra stadsdelar kan bli aktuella framöver, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till DN.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.