Älgarna är tillbaka vid Nybroplan Foto: Anders HedlundVisa alla (4)
Visa alla (4)

Nu är det tänt – en miljon lampor pryder Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Längtar du efter julen? Ett säkert jultecken är när julbelysningen tänds på ett stort antal platser i staden. Många samlades i Kungsträdgården när lamporna tändes under eftermiddagen.

En miljon LED-ljus tändes under lördagseftermiddagen på ett 40-tal gator, platser och torg i Stockholms City. 

– Vi är både glada och stolta över #Stockholmsjul som lyser upp Stockholm City till glädje för både stockholmare och andra. Satsningen bidrar även till trygghet och det sker på ett energieffektivt och klimatsmart sätt, säger Daniel Helldén (MP), trafikborgarråd Stockholms stad.

Hur då klimatsmart?

LED-ljus är i sig väldigt energisnåla och ljusår från de glödlampor vi tidigare använde vad gäller energiförbrukning och kostnad. Det är ett relativt billigt och bra sätt att under de mörkaste månaderna lysa upp staden och också göra dessa platser säkrare att vistas på, något som uppskattas av många.

Hjortar på Brunkebergstorg Foto: Anders Hedlund

Vad kostar det staden att låta lamporna lysa under denna period?

– Vi låter lamporna lysa under dryga två månder till en kostnad av ca 45 000 kronor, säger Anders Hedlund belysningsstrateg på Stockholms stad, och  fortsätter: Hade det varit vanliga glödlampor hade det kostat minst det tiodubbla.

Nytt för i år är att besökarna direkt efter tändningen av julbelysningen kan följa med på en guidad ljuspromenad. Där får man uppleva ett urval av stadens julbelysning med inslag från Stockholms historia. För den som inte vill betala för en guidad tur så finns det en ljuskarta som presenterar samtliga gator, platser och torg med julbelysning i Stockholm City.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer