Stockholms stad överklagar den friande domen mot appen Tiptapp. Foto: Janerik Henriksson/TT

Staden tar ny strid mot Tiptapp-appen

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad vill förbjuda appen Tiptapp, som hjälper stockholmare att bli av med sopor. Nu överklagar staden den friande domen mot apptjänsten.

Appen Tiptapp förmedlar kontakt mellan personer som vill få sina sopor körda till en återvinningsstation och personer som kan tänka sig att köra soporna mot en avgift.

Men staden menar att endast den som äger avfallet, eller företag som staden anlitat, får ta hand om det enligt renhållningslagstiftningen – och förbjöd tjänsten.

Företaget bakom appen överklagade, och i maj i år gav mark- och miljödomstolen företaget rätt mot staden. Nu överklagar Stockholms stad domen till mark- och miljööverdomstolen, vilket Stockholmdirekt rapporterar om.

”Om domen står sig kan det få mycket långtgående konsekvenser för den kommunala renhållningen generellt, eftersom en stor del av det område som idag anses falla inom det kommunala monopolet släpps fritt för marknaden, med i praktiken mycket begränsade möjligheter att utföra tillsyn över hur avfallet hanteras”, skriver Stockholms stads miljöförvaltning i ett ärende i miljönämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.