Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Här är en svart ruta istället för en vit, och det är fel, säger anläggaren Pierre Schmidt på plats i Kungsträdgården. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Stadens miss – feltillverkade schackbräden i Kungsträdgården

Uppdaterad
Publicerad

Nio schackbräden som Stockholms stad har monterat i Kungsträdgården är feltillverkade och måste bytas ut.

– De sitter ett kvarts varv felroterade. Tyvärr räcker det inte att rotera dem utan vi måste reklamera, säger Malinda Flodman vid trafikkontoret.

Schackbrädena sattes dit i höstas men det var först i helgen som Stockholms stad fick reda på felet.

– Vi såg det på sociala medier, vi kände inte till det innan. Men det har varit vinter och kallt så det är inte konstigt att det uppmärksammas först nu, säger Malinda Flodman.

Anläggaren Pierre Schmidt var på tisdagen på plats för att försöka rotera på brädena, som sitter fast med 28 skruvar vardera, innan han insåg att det inte gick.

Hör honom berätta och visa vad som är fel i videon.

”Räcker med snabb googling”

Det var schackspelaren Anna Cramling som la upp inlägget. Hon menar att de felaktiga brädena påverkar spelet väldigt mycket.

– Det räcker med en snabb googling för att ta reda på hur brädet ska vara orienterat. Jag har nog aldrig sett ett felvänt bräde i en schackmiljö, säger hon.

Nya, korrekta bräden kan förhoppningsvis vara på plats om några dagar, något som Anna Cramling tror kommer uppskattas av fler än henne.

– Jag hoppas att se många schackspelare i parken i sommar!

Schackets spelteori

Schack har i regel alltid spelats från ett håll av brädet, vilket gör att existerande spelteori blir felaktig om brädet vrids.

Men även för nybörjare som ej kan någon spelteori kan detta ställa till med problem. Det är viktigt att kungen och damen står korrekt placerade i början av spelet och för att hjälpa nybörjare finns det en tumregel att damen alltid ska placeras på en ruta av sin egen färg.

Denna tumregel, tillsammans med flera andra, gäller ej på schackbrädena i Kungsträdgården eftersom de rutorna som ska vara ljusa blir mörka, vice versa.

Källa: Anna Cramling

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.