Foto: TT arkiv

Nytt försök – så ska stadskärnor skyddas med digital teknik

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill regeringen testa ny teknik för att skydda stadskärnor mot farliga bilister och terrorister med tunga fordon, med geofencing för att minska hastigheten, det rapporterar P4 Stockholm.

Det är regeringen som har gett Trafikverket i uppdrag att testa den nya tekniken i en storstad redan nästa år. Med ett digitalt övervakningssystem ska man kunna strypa motorerna så att fordon inte kan köra fortare än 10 till 15 kilometer i timmen.

– Alla fordon skulle inte ha tillgång till den ytan, som torg och gågator, och för dem som har tillgång kan man digitalt strypa hastigheter. Man kan också villkora vilket bränsle de ska köra på, säger måldirektör Maria Kraft som är ansvarig på Trafikverket till P4 Stockholm.

Enligt Maria Kraft arbetar två storstäder och fordonstillverkare tillsammans för att se över hur man skulle kunna testa den nya tekniken.

LÄS MER: Betongspärrar hindrar inte lastbilsattacker

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.