Visa alla (2)
Visa alla (2)

Stadsmissionen ordnar fadderhem åt ensamkommande

Publicerad

För att ensamkommande när de fyller 18 år ska slippa flytta till Migrationsverkets anläggningsboenden och därmed sluta i sina skolor, ger nu Stockholm stad pengar till Stadsmissionen för att ordna ideella fadderhem.

Socialnämnden ger Stadsmissionen 10 miljoner kronor för att Stadsmissionen ska kunna rekrytera frivilligfamiljer som kan öppna sina hem för ensamkommande ungdomar som väntar på besked om asyl.

Hänvisade till vuxenboenden

Det nya ersättningssystemet för mottagande av ensamkommande flyktingbarn som trädde i kraft i somras har inneburit att ungdomarna när de fyller 18 år men ännu inte fått beslut, direkt måste flytta från sina HVB-hem eller familjehem. De blir då ofta hänvisade till Migrationsverkets vuxenboenden på andra orter ute i landet, och får avbryta sin skolgång.

– Det är väldigt bra att vi nu öppnar upp möjligheten för dessa ungdomar att bo kvar i Stockholm. Nu får de chansen att gå klart sin gymnasieutbildning i samma skola och ha kvar sina vänner och det nätverk som de har byggt upp. Detta är väldigt viktigt för ungdomars psykiska hälsa men även för deras chanser till en god etablering i Sverige, säger Åsa Lindhagen (MP), socialborgarråd i Stockholm stad.

Att bli fadderhem är ett ideellt åtagande där den ekonomiska ersättningen består av ett bidrag motsvarande barnbidraget.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer