Rapporten visar även att rutinerna för att ta emot anmälningar, följa upp ärenden och analysera dem är otillräckliga. Foto: Erik Nylander/TT

Staden brister i arbete med kränkningar på skolor

Uppdaterad
Publicerad

Stadsrevisionen har vid flera tillfällen genomfört granskningar gällande kränkande behandling i skolan. I den senaste rapporten får Stockholms stad kritik för en rad brister i arbetet med att förebygga och förhindra kränkningar.

– Finns det mer att göra så ska vi givetvis göra det. En trygg skola är viktigt för eleverna utveckling men det är också viktigt att det övriga samhället agerar och samverkar med skolan, säger Olle Burell (S), skolborgarråd.

”Bakom mobbning gömmer sig brott”

I den senaste revisionsrapporten får utbildningsnämnden kritik för stadens hantering av kränkningar i skolan.

– Bakom ordet mobbning gömmer sig faktiskt brott, som till exempel hot, våld och ofredande. Sådant ska upp på bordet och hanteras på största allvar, säger Lotta Edholm (L), vice ordförande i utbildningsnämnden.

Åtgärderna vid kränkande behandlingar är otillräckliga och man brister i arbetet med att förebygga och förhindra ytterligare kränkningar, både i skolan och på nätet.

”Ett svek mot Stockholms elever”

Rapporten visar även att rutinerna för att ta emot anmälningar, följa upp ärenden och analysera dem är otillräckliga – trots att både stadsrevisionen och Skolinspektionen riktat kritik mot nämndens arbete tidigare.

– Att den här kritiken inte tagits på allvar tidigare är ett svek mot alla Stockholms elever. Inget barn ska vara rädd att gå till skolan och här har socialdemokraterna en skyldighet att vidta åtgärder, säger Anna König Jerlmyr (M), oppositionsborgarråd.

Var tredje säger att vuxna inte reagerar

I en enkät som elever i grundskolan fyllde i 2017 framgår det att 17,2 procent i årskurs två, 17,8 procent i årskurs fem och 14,5 procent i årskurs åtta upplever att de har blivit illa behandlade på sin skola.

– Det är helt oacceptabelt. Det vi kan se i våra mätningar är att tryggheten har ökat, men det är uppenbart att det finns en lång väg kvar, säger skolborgarrådet Olle Burell (S).

29 procent av eleverna i årskurs fem svarar att vuxna på skolan inte reagerade om någon är eller har varit elak mot en elev. Motsvarande siffra i årskurs åtta är 37 procent.

– Att mer än var tredje elev inte tror att de vuxna reagerar om någon varit elak mot en elev är såklart fullkomligt alarmerande och någonting som skolborgarrådet måste agera för att förändra, säger Lotta Edholm (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.