Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Regionens vaccinsamordnare, Magnus Thyberg, svarar på tre av de vanligaste frågorna om vaccinering i Stockholm Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Vaccinsamordnaren svarade på tittarnas frågor

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagseftermiddagen kunde tittarna skicka in sina frågor om vaccinering i Stockholm. Regionens vaccinsamordnare, Magnus Thyberg svarade på så många frågor han kunde under en timmes tid. Nedan ser ni frågorna och svaren.

SVT rapporterade · Ställ din fråga till regionens vaccinsamordnare

De över 70 får information hem

En av vanligaste frågorna idag var hur 70-plussare ska få veta när de ska vaccinera sig. Magnus Thyberg hälsar att alla över 70 kommer att få information hem om hur de ska boka sig för vaccination.

Vaccinationen för de över 70 kommer förhoppningsvis igång i februari, beroende på leveranserna.

SVT · Danielle Langert

Nu är chatten avslutad och Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg loggar ur. Magnus hälsar och tackar alla som var med och ställde frågor.

SVT · Danielle Langert

Om någon undrar över vem som svarar, så är det Region Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg själv som svarar på frågorna och ingen annan, även om det står Press Region Stockholm under inläggen.

SVT · Danielle Langert

Stämmer det att äldre med hemtjänst UTAN omsorgsinsatser skavaccinera sig med övriga 70-plussade? Dvs såna med bara,städning. Många äldre som jag känner tror de ska få brev hem om vaccin. Det borde ni ha i åtanke att de inte har Internet.

Nina

Ja.

Press Region Stockholm· Press Region Stockholm

Det verkar omöjligt att få veta HUR ni tänker informera de äldre. Ni skriver som vid säsongsinfluensan. Hur är det då??? Många har inre Internet.

Nina

Hej Nina,

så här skrev Magnus längre ner:

Många har en regelbunden kontakt med vården och kommer då få erbjudande om vaccination i samband med besök.

SVT · Danielle Langert

Har hemtjänst och ska lämna skriftligt samtycke till att häva sekretessen. Att kommunen får ge mina personuppgifter till vårdgivare i regionen. Hör vårdgivare av sig till mig när de fått fullmakten från kommunen för tidsbokning av vaccination?

Anette

Ja.

Press Region Stockholm· Press Region Stockholm

Alltså tar ni inte kontakt med 70+. Eller? Ja eller nej?

Irene

Många har en regelbunden kontakt med vården och kommer då få erbjudande om vaccination i samband med besök. Andra kommer boka tid som de gör för att få vaccin mot säsongsinfluensan.

Press Region Stockholm· Press Region Stockholm

Hej, jag är bosatt i Sthlm men vistas hela vintern i annan region. Hur ska jag göra för att kunna bli vaccinerad här i stället för att göra en lång resa till Sthlm?

Håkan

Ta kontakt med sjukvården i den region där du befinner dig för att få råd.

Press Region Stockholm· Press Region Stockholm

Är 83 år och bor hemma i Sollentuna kommun utan någon form av hemtjänst, men är listad på en vårdcentral tillhörande Capio i centrala Stockholm. Kan jag blir ”borttappad”, eftersom två olika kommuner är involverade?

Carin Berg

Nej. Vi kommer informera i våra kanaler om när det är dags att vaccinera sig. Du kan då kontakta lämplig vårdcentral. Hela regionen har ett gemensamt vaccinationsverktyg oavsett kommun.

Press Region Stockholm· Press Region Stockholm

Kommer ni att använda även privata vaccinationsföretag? Verkar orimligt att alla ska trängas på vårdcentralerna när vaccineringen för oprioriterade grupper väl kommer igång.

Anders

Många olika vaccinatörer kommer behöva hjälpa till med vaccinationen.

Press Region Stockholm· Press Region Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet