Skolinspektionen tar tillfälligt över Storvretskolan i Botkyrka kommun. Foto: Pia Heick/SVT

Staten tar över kritiserad skola i Botkyrka

Uppdaterad
Publicerad

För första gången tar Skolinspektionen tillfälligt över en kritiserad kommunal skola. Problemen bedöms vara så stora att myndigheten placerar egen personal på skolan.

Beslutet gäller Storvretskolan i Botkyrka kommun och innebär att två rådgivare från Skolinspektionen ska se till att få bukt med problemen. Skolinspektionen ska också se till att lärarna får kompetensutveckling. Räkningarna skickas till Botkyrka kommun.

Bakgrunden är att Skolinspektionen flera gånger, med viteshot, krävt förbättringar på Storvretskolan som har cirka 250 elever i årskurs 4–9. Men enligt myndigheten har det hänt alldeles för lite.

Det finns fortfarande elever som inte får särskilt stöd och elever som känner sig otrygga. Skolinspektionen skriver i sitt beslut bland annat att ”övervakningskameror satts upp vilket minskat våldet, men fortfarande finns det ett flertal elever som inte upplever sig trygga på skolan.”

Större resurser

Skolinspektionen kan inte stänga en kommunal skola, däremot besluta om så kallade statliga åtgärder för rättelse. Det har nu alltså skett för första gången. Däremot förekommer det att fristående skolor stängs. Det har skett 21 gånger sedan 2010.

Botkyrka kommuns utbildningsdirektör Mikael Caiman Larsson säger att beslutet är tungt men att kommunen ändå är positiv till Skolinspektionens åtgärder.

– Det finns specifika utmanande förutsättningar på Storvretskolan där vi gärna samverkar för att skapa beständig förbättring, säger han och pekar på hög elevomsättning och svårigheter att rekrytera legitimerade lärare.

”Kraftfullare insatser”

Enligt Mikael Caiman Larsson finns det ändå förutsättningar att göra Storvretskolan till en bra skola:

– Ja, det gör det. Men det förutsätter kraftfullare insatser än vi hittills trott har varit nödvändiga.

Skolverket, som erbjudit Storvretskolan hjälp inom ramen för Samverkan för bästa skola, kommer att rikta in sitt stöd till Botkyrka kommun i stället. ”Vi har inte mandat att tvinga skolor att göra förändringar. Det innebär att arbetet inte alltid kommer igång i en skola på det sätt vi önskar. Tyvärr har vi haft den situationen på Storvretskolan”, säger enhetschef Ulrica Dahlén i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.