Statsministern provkörde amfibiebåten Visa alla (4)
Visa alla (4)

Statsministern och försvarsministern besökte fjärde sjöstridsflottiljen i Berga

Publicerad

Militärövningen ”Aurora 17” befinner sig nu i ett uppstartsskede och i dag var det dags för förbandet att mobiliseras inför kommande moment. Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Hultqvist var på plats på fjärde sjöstridsflottiljen i Berga,söder om Stockholm, för att inspektera trupperna inför den påhittade fiendens attack.

– Det här är den största övningen vi utför på 23 år, det är cirka 20 000 soldater. Det är nordiska länder, baltiska länder, Frankrike och USA. Scenario ”försvar av Sverige”, säger försvarsministern Peter Hultqvist (S).

Problem med båten

Försvarsmakten kommer under hela september månad att utföra militärövningar där mer än 19 000 män och kvinnor kommer att delta. Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss.

Syftet med övningarna är bland annat att kontrollera att allting fungerar som det ska. Men just i dag så gjorde det inte det.

Det tog inte många minuter innan amfibiebåten fick problem och ministrarna tillsammans med övrig besättning blev tvungna att byta båt.

– Det här är en unik möjlighet för oss att pröva vårt förband och att ta fram alla båtar. I den vanliga produktionen av förbanden har vi ungefär hälften av båtarna igång hela tiden. Och det gör att den andra hälften som vi försöker rotera, ligger på land, säger Fredrik Herlitz bataljonschef 2:a amfibiebataljonen.

Statsministern: ”Inte mitt fel”

Men väl över på båt nummer två gick turen precis som planerat.

– Nu har vi förmånen att få styrning av en högre chef. Jag tycker statsministern är utmärkt på att köra båten. Han visar hur flexibel båten är. Både avseende fart och styrning och möjligheten att stanna, säger Fredrik Herlitz bataljonschef 2:a amfibiebataljonen.

Hur kändes det att köra båten?

– Det kändes bra. Det är en fantastisk båt som svänger väldigt snabbt. Det är det som är roligt, man vill testa kapaciteten. Det är en väldigt bra båt, säger statsministern Stefan Löfven.

Den förra båten blev det något fel på, det var inte ditt fel?

– Nej, jag vill verkligen understryka det. Det var inte mitt fel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer