Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer olycksdrabbade färjan till hamnen i Nynäshamn. Foto: SVT

Efter sjödramat – här bogseras fartyget in till hamnen

Uppdaterad
Publicerad

De passagerare som fortfarande fanns kvar på den brandhärjade färjan Stena Scandica kunde vid 11-tiden på tisdagsförmiddagen till slut bogseras in i hamnen i Nynäshamn.

Enligt Johan Wahlström, presstalesperson på Sjöfartsverket, har Stena Scandica gått för egen maskin över Östersjön under natten i sällskap av ett bogserfartyg, av Kustbevakningen och ett fartyg från Sjöräddningssällskapet.

Under tidig morgon var den beräknade ankomsttiden till Nynäshamn klockan tio, men ändrades sedan till klockan elva. Vid klockan 10.40 kunde SVT:s team på plats se färjan från hamnen, assisterade av två bogserbåtar och två lotsar ombord.

Branden utbröt vid lunchtid på måndagen

Det var vid lunchtid på måndagen som en brand i en kylcontainer upptäcktes på Stena Scandicas bildäck, något som ledde till att färjan blev strömlös och började driva. Senare under kvällen inleddes en stor insats där ett 30-tal personer kunde evakueras. Insatsen avbröts dock efter att färjans personal lyckats starta två av huvudmaskinerna och när faran för grundstötning ansågs vara över.

Senare konstaterades branden släckt och vid klockan 21 på kvällen kunde färjan, med de omkring 270 övriga passagerarna, fortsätta resan mot Nynäshamn. Enligt Johan Wahlström finns det inga rapporter om personskador.

Enligt Lisa Mjörning, även hon presstalesperson på Sjöfartsverket, var färjan bara 15 minuter ifrån att gå på grund.  

– De uppgifter vi hade var att det var en kvarts marginal innan det hade skett en grundstötning. Så det var ju ganska kritiskt. Men som tur var fick Scandica igång motorerna innan bogserbåten behövde börja jobba, så det löste sig väldigt väl, säger hon till Helagotland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sjöfartsverket om vad som hände med det olycksdrabbade fartyget och vad som kommer hända framöver. Foto: SVT

Myndigheter kopplas in

Nu när färjan tagit sig till fastlandet åligger det rederiet och Stena Line att kunna ta emot passagerarna, berättar Johan Wahlström. Sedan kommer Statens haverikommission utreda vad som inträffat och undersöka om fartyget kommer kunna sättas i trafik igen.

Stena Line bekräftar att passagerarna och besättningen kommer att tas om hand och köras till ett hotell där de kan vila upp sig efter ett dramatiskt dygn. Krisstöd kommer också att finnas på plats. 

Hör mer från Johan Wahlström i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör nödanropet från fartyget utanför Gotska Sandön: ”Försöker bekämpa branden själva” Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.