Nya Karolinska i Solna. Foto: TT

Blodiga instrument skjuter upp NKS-operationer

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinska universitetssjukhuset (NKS) har problem med flödet av sterila instrument till operationer. Läkare vittnar om att de ibland får fel instrument, ibland inga alls – ibland blodiga och operationer har fått skjutas upp.
– Absolut inte en acceptabel situation, säger Marie Bennermo, chefläkare på NKS.

Utrustningsflödet har centraliserats från att tidigare ha legat på flera små enheter. Det har lett till logistiska problem och att operationer har fått ställas in, skriver Dagens Nyheter.

Den tillförordnade sjukhusdirektören Annika Tibell säger att utformningen av NKS har medfört nya arbetssätt och att sterilcentralen är en av enheterna som inte lyckats ställa om, vilket påverkar produktionen.

– Det är en betydande påverkan. Operationsstarter kan fördröjas. Vi tar hänsyn till det när vi bokar dagsprogrammen, och de blir mindre tätt bokade än vi skulle göra om vi hade full kapacitet. Det handlar såväl om arbetet på centralen som logistiken från centralen, säger Annika Tibell till tidningen.

Operationstider kan bli längre

Marie Bennermo, chefläkare på NKS, säger till SVT att det här är en av sjukhusets mest prioriterade frågor.

– Det vi har gjort för att säkra är att inga anestesier påbörjas innan uppdukning och genomgång av instrumenten är gjorda, vilket också föranleder att operationstider kan bli längre, säger hon.

Enligt Aftonbladet har sjukhusledningen beslutat att öppna en ny sterilteknisk avdelning i den gamla sjukhusbyggnanden. Det bekräftar Marie Bennermo under torsdagskvällen för SVT Stockholm.

– Det är beslutat sedan tidigare och en del i vårt handlingsprogram för att hantera den uppkomna den situationen, säger hon.

Problem på Astrid Lindgrens sjukhus

Även på Astrid Lindgrens barnsjukhus, som är en del av Nya Karolinska universitetssjukhuset, har problem uppstått. Enligt Aftonbladet har operationer på sövda barn fördröjts eller avbrutits eftersom instrument varit smutsiga.

– Man kan få en sepsis, en blodförgiftning, och dö. Verksamheten måste evakueras och mitt sätt att skydda barnen är att vända mig till dig, säger en källa till Dagens Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer