Stockholm backar om resursskolor

Uppdaterad
Publicerad

Nedläggningshotade resursskolor i Stockholm kan komma att få fortsatt stöd. Utbildningsförvaltningen ska gå igenom samtliga ansökningar från skolor som fått avslag och öka budgeten för 2014.

”Varje elev har rätt till det stöd som krävs för att han eller hon ska få en bra utbildning”, skriver skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) på DN Debatt.

I Stockholm skärptes reglerna, i politisk enighet, om tilläggsbelopp för elever med särskilda behov med motiveringen att det gamla systemet var otydligt och att insatserna inte utvärderats samt mycket stora vinster i bolag bakom skolorna. Kostnaderna för tilläggsbeloppen uppgick 2009 till 90 miljoner kronor och förra året till 325,8 miljoner.

Nedskärningar på resursskolor

”Oönskade konsekvenser”

Edholm konstaterar att de nya reglerna har fått oönskade konsekvenser för en del enskilda elever. Mot den bakgrunden ska Stockholm nu vidta åtgärder för att säkerställa att elever får det stöd de behöver för en bra fortsatt skolgång.

– Nu ska utbildningsförvaltningen titta igenom de ansökningar som fått avslag och se om man behöver göra nya bedömningar, säger hon till ABC.

ABC: Förstod ni inte att det skulle bli så här när ni fattade beslutet om nya regler?

– Det är väldigt svårt att alltid förstå exakta konsekvenser av ett sådant här beslut eftersom det handlar om system och inte enskilda fall, säger hon.

Nästa år är budgeten för tilläggsbeloppen 330 miljoner kronor, en ökning med 240 miljoner på bara fyra år, konstaterar hon.

En arbetsgrupp ska granska resursskolor som trots insatserna väljer att lägga ned verksamheten. Vidare ska uppföljningen av insatserna för barnen med särskilda behov skärpas.

”Stockholms stad kommer från och med nu mycket noga följa hur resurserna används”, skriver Edholm.

Rev upp tillvaron

Anna Persson och Christian Nyreröd tycker att det hela har skötts ”urdåligt”. Deras 14-åriga dotter kunde inte börja på sin skola (Vintertullsskolan på Södermalm) förrän förra fredagen. Nu är de ändå glada över att hon till slut har fått en plats på en resursskola.

– Men det här har rivit upp tillvaron för oss. Det kommer att ta lång tid innan tillvaron återgår till det normala, säger Anna Persson till ABC.

Goda vinster

Knappt var tredje bolag som driver resursskolor gör goda vinster. Det går att utläsa av en sammanställning som Stockholms stad gjort. Magitaskolan AB, som driver en skola på Södermalm för barn med neuropsykiatriska störningar, har de senaste åren haft vinstmarginaler på över 60 procent. Ägarna plockade i våras ut en utdelning på nästan 17 miljoner kronor.

Ett annat exempel är Aspdammskolan AB, med skola i Bagarmossen, som de senaste åren haft rörelsemarginaler på närmare 40 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedskärningar på resursskolor

Mer i ämnet