Nu får Stockholm samkönade trafiklyktor som ska pryda festivalområdet under Prideveckan. Foto: TT/Stockholms stad

Stockholm får Pride-inspirerade trafikljus

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad satsar på samkönade trafikljus inför sommarens Pridevecka. Anledningen är att staden vill belysa hbtq-frågor.

– Stockholm är en stad som är till för alla, säger trafikborgarråd Daniel Helldén.

Liknande trafikljus har i samband med Pride och Eurovisionen satts upp i bland annat städer som Wien och London. Och nu får Stockholm egna samkönade lyktor, som under Prideveckan i sommar kommer att pryda festivalområdet kring Östermalms Idrottsplats.

TV: Allt du behöver veta om Pride på två minuter

Stockholm Pride 2017

”Endast positiva reaktioner”

– Stockholm är till för alla och det här är ett sätt för oss att visa det. Hittills har initiativet bara fått positiva reaktioner, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) till SVT Nyheter.

Prideveckan i Stockholm pågår mellan den 31 juli och den 6 augusti. Och efter festligheterna kommer de Pride-inspirerade trafikljusen att plockas ner igen. Men tanken är att trafiklyktorna sparas – för att kunna användas på nytt.

LÄS MER: Framsteg för hbtq-rättigheter

Vill mjuka upp omgivningen

– Med lyktorna vill vi mjuka upp den annars så hårda stadsmiljön som vanligtvis är fylld med en stereotyp trafikskyltning. Själv tycker jag att lyktorna är väldigt fina, säger Daniel Helldén.

Kostnaden för de nya samkönade lyktorna beräknas bli cirka 100.000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2017

Mer i ämnet