Foto: SVT

Stockholm inför självtest för virus som orsakar livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Runt 20 000 kvinnor i länet som inte kommit för provtagning på flera år, får i höst ett självtest för hpv-virus hemskickat. När metoden införts på andra håll i landet har många skickat in sitt prov.

Alla kvinnor som är 23-64 år erbjuds provtagning för humant papillomvirus – hpv – hos barnmorska. Några typer av viruset kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till livmoderhalscancer.

Men trots att testet är gratis är det många som inte kommer till provtagningen. Därför kommer runt 20 000 kvinnor i Stockholms län som uteblivit under flera år att få ett självtest hemskickat i höst, skriver tidningen Vårdfokus.

En jämförande studie som gjorts vid Uppsala universitet visar att fler kvinnor lämnade prov om de fick göra ett självtest jämfört med de som blev kallade till provtagning hos barnmorska.

Flera andra län har redan infört självtester med gott resultat.

Det här är HPV – humant papillomvirus

HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus som finns i över hundra olika typer.

Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer, framför allt i livmoderhalsen.

Andra HPV-typer kan orsaka vårtor, oftast på händer och fötter.

Dessutom finns några typer som kan orsaka vårtor i underlivet, så kallade kondylom.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.