Det nya förslaget – Tellus tower. Foto: (skiss) Wingårdh arkitektkontor.

Stockholm och Göteborg i höghuskrig

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom nyheten om att ett byggföretag i Göteborg planerar att bygga en 200 meter och 60 våningar hög skyskrapa. Nu slår Stockholm tillbaka.

I dag presenterade finansborgarrådet Sten Nordin och stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius planer på att bygga ett 75 våningar högt bostadshus vid Telefonplan, vilket i så fall skulle bli norra Europas högsta bostadshus.

Höghuset ska ligga på fastigheten Timotejen 17. Av de 75 våningarna ska 70 vara bostadsvåningar. I entréplan placeras lokaler i bottenvåningen och högst upp en restaurang och en sky-bar.

Tellus Tower

Men redan 2006 presenterade ett fastighetsbolag ett förslag på ett 67-våningshus vid Telefonplan, ritat av Gert Wingårdh. Den byggnaden blev dock inget av, men kanske är det dags nu. Likheten mellan de två skyskraporna är slående (se bilderna ovan). Det nya förslaget är dock åtta våningar och tjugo meter högre, med sina 75 våningar och 220 meter.

Den planerade skrapan i Göteborg ska bli 60 våningar och 201 meter högt.

– Det här är inte en del i stadskampen. Det viktiga är att det blir en bra och intressant byggnad, säger Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M).

TT: Hur mycket prestige ligger i själva höjden?

– Att det är högt betyder ingenting för oss. Göteborg kan säkert hinna rita om sitt hus så att det blir 25 meter högre.

Turning torso högst

Sveriges högsta byggnad i dag är Turning Torso i Malmö, som med sina 54 våningar når drygt 190 meter över marken.

Stadsbyggnadsnämnden väntas starta planarbetet på sitt sammanträde den 5 september.

– I de delar av världen som växer snabbast är skyskrapor en självklarhet. Vill vi ha en tät stad så är det här en variant. Jag tror att det är en trend som kommer mer och mer. Och efter ett tag kanske det inte är så kontroversiellt som det fortfarande tycks vara, säger Hans Lind, professor på avdelningen för bygg- och fastighetsekonomi på KTH.

Prestige

Han är övertygad om att det går att bygga lönsamma skyskrapor, men menar också att det finns en prestige i att bygga högt.

– Turning Torso innebar initialt en förlust på en halv miljard kronor. Den förlusten har alla glömt bort. Nu har vi det här jättefina huset och en symbol för staden. Det är klart att det spelar in. Det är ett sätt att konkurrera om uppmärksamhet mellan städerna, säger Hans Lind.

”Dålig fantasi”

Tomas Lauri, redaktör för tidningen Arkitektur, tycker efter att ha tittat på skisserna att det ser ut som ”en rationell byggnad”, men anser att politikerna borde ha utlyst en internationell tävling om att rita ett för staden så viktigt hus.

-Varför ska Gerth Wingårdh rita ett tredje högt hus i Stockholmsområdet? Det tycker jag är tjänstefel. Inte i någon annan stad i världen skulle man låta en enda arkitekt rita så många dominerande byggnader.

-Han är en fantastiskt duktig arkitekt, men så duktig är han inte. Det tycker jag vittnar om dålig fantasi, säger Tomas Lauri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tellus Tower

Mer i ämnet