Stockholm planerar att sätta upp sensorer som kan ge prioritet till olika typer av trafik. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Stockholm ska bli världens smartaste stad

Publicerad

Stockholm ska bli smartast, inte bara i Sverige, men i världen.

Projektet för att göra huvudstaden till världens smartaste 2040 går nu in i en upphandlingsfas.

Men experter varnar för att utvecklingen kan skada den personliga integriteten.

Förespråkare av den smarta staden tycker ofta att allt blir bättre, desto mer som kopplas upp. Med hjälp av data kan den smarta staden automatiseras och optimeras för att fungera mer effektivt.

I Stockholm har resan redan börjat, även om det inte alltid syns.

– I dag har de blå bussarna utrustning som skickar en signal till trafikljuset när de ligger efter tidtabellen och då får de prioritet i trafiken, säger Stockholms stads biträdande it-direktör Christer Forsberg Philip, samtidigt som två blå innerstadsbussar får grön signal och swishar förbi utanför stadshuset.

I framtiden kommer det att vara mer avancerat, berättar han. Staden planerar att sätta upp sensorer som kan ge prioritet även till andra typer av trafik.

Smartast i världen

Stockholms stads politiker har bestämt att Sveriges huvudstad ska vara smartast i världen 2040, vilket för dem betyder mest hållbar.

Den första delen har planerats och ska nu upphandlas. Staden ska få smarta lås, smart belysning och smart trafikstyrning.

Vad händer med den personliga integriteten?

– Vi behöver inte veta att det är just du som har befunnit dig på en viss plats. Det handlar snarare om att förstå hur många personer som har passerat på en viss plats. Så länge du inte kan förknippa datan med en specifik individ så finns det ingen större risk för den personliga integriteten, säger Christer Forsberg Philip.

Data kan kombineras

Integritetsexperten Måns Jonasson är ändå orolig eftersom det kan gå att identifiera enskilda när olika data kombineras på nya sätt.

– Mäter man flöden till och från en viss arbetsplats eller på vissa gator kan man koppla ihop det med annan information. Med väldigt känsliga sensorer kan man kanske till och med avgöra hur någon går. Hur man placerar fötterna skulle kunna räcka för att identifiera en person, säger Måns Jonasson, digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige.

En utmaning

Stockholm stad säger att det är en utmaning, men att staden ska arbeta med data på ett sätt som tar hänsyn till detta. Experten Måns Jonasson säger att det är viktigt att vara försiktig.

– Jag älskar när ny teknik kommer in och gör våra liv bättre. Det tror jag att den smarta staden kommer att göra. Det handlar bara om att vi ska vara medvetna om vad tekniken gör och hur vi använder datan så att vi inte rusar in i en verklighet som vi inte har kontroll över, säger Måns Jonasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.