”Jag vill vara tydlig med att jag fördömer den eritreanska diktaturen, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S), till Dagens Nyheter. Foto: TT/Zana Schiroyi/Ekot

Stockholm stad stoppar stöd till eritreanska festivalen

Publicerad

Förra året slutade Eritreafestivalen i våldsamma upplopp. I år stryps stödet till kulturfestivalen, rapporterar DN.

Sedan 90-talet har Festival Eritrea Scandinavia anordnats på Eggeby gård på Järvafältet och haft många besökare. Festivalen har under en längre tid kritiserats för att ha bjudit in gäster som stöttar den eritreanska regimen.

Eggeby gård ägs av Stockholm Stad och under festivalen används bland annat gårdens toaletter, el och vatten. Nu ska Järva Folkets park, som tidigare hyrt ut lokaler till festivalen inte göra det längre.

Karin Wanngård (S), finansborgarråd på Stockholms stad, menar att det inte ska vara möjligt att låta aktörer nyttja stadens lokaler i syfte att påverka Sveriges invånare.

– De som har flytt diktaturer ska känna sig säkra här, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från upploppet på Järvafältet sommaren 2023. Foto: Zana Schiroyi, Ekot

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.