Båtar på Riddarfjärden i Stockholm i det varma sommarvädret. Bilden från den 25 juli. Foto: TT

Stockholm varmast i landet under juli

Publicerad

Om ni känner att sommaren varit ovanligt varm i år känner ni helt rätt. Juli månad hade en medeltemperatur på 22,4 grader vilket är den överlägset varmaste månaden i Stockholm sedan mätningarna startade 1756.

Förskolor har fått stänga, fläktar har sålt slut och restauranger tvingats slänga mat. Juli månad har varit exceptionellt varmt i år i hela landet. Varmast har det dock varit i Stockholm enligt SMHI. Den varmaste nattemperaturen i landet mättes till 23,4 grader på Skarpö den 18 juli, vilket är den tredje varmaste mätningen sedan 1951.

Det tidigare rekordet för julivärme var från 1994 med en medeltemperatur på 21,5 grader. I Stockholm i år blev medeltemperaturen 22,4 grader.

Rekord från 1982 slaget i Södertälje

Medeltemperaturen för Södertälje i juli månad var 21,4 grader. Även här var det tidigare rekordet från juli 1994, då med 20,3 grader.

Den högsta uppmätta temperaturen i Södertälje var 32,4 grader den 27 juli. Det är den högsta temperaturen i Södertälje sedan den 5 augusti 1982, då det var 32,8 grader.

Först på måndag den 6 augusti kan stockholmarna väntas få svalare temperaturer på runt 21 grader mitt på dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.