Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill ha eldupphör!”, det var demonstranternas budskap när de gick mot Israels ambassad i Stockholm. Hör varför de fortsätter demonstrera varje vecka i klippet. Foto: Kalle Thulin/SVT

Stockholmare fortsätter att demonstrera mot kriget i Gaza

Uppdaterad
Publicerad

Varje helg har de tågat genom stan – sedan i oktober. Även idag, på årsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, rådde stor uppslutning för ett eldupphör i Gaza.

– Jag är inte en jättevan demonstrant, men det känns omöjligt att vara tyst och inte göra någonting, säger Felix Bodin.

Bland deltagarna under lördagens demonstration som slutade på Strandvägen, framför polisavspärrningarna runt den israeliska ambassaden, märktes att många deltagit förut.

– Jag är inte från Palestina, men jag kommer alltid att stå här, precis som jag också har gjort för Ukraina. Ockupation är ockupation, säger Lubna Alsheekly.

– När vi säger att alla barn är lika mycket värda och nu har 30 000 dött – det är dubbelmoral. Man måste kämpa för att de har rätt till ett fritt land.

Leonora demonstrerar och går på möte varje vecka

17- åriga Leonora Mirza berättar att hon går på möten under veckorna och på demonstrationerna. Hon tycker att uppslutningen mot kriget växer i Stockholm.

– Jag pratar om det mycket med människor och det är ganska många som står upp för Palestina i min skola.

Felix Bodin som deltar med barn i barnvagn är en annan som bestämt sig för att sluta upp.

Det tar en del tid att vara med – hur tänker du?

– Ja men det är en bråkdel av den tid som jag spenderar med att vara orolig för världen och vart det ska ta vägen. Så en av de få saker som jag kan göra, är att stå här och visa min solidaritet.

Han hoppas att det kan ge befolkningen i Gaza ”lite styrka”.

När du hört i debatten de som menar att man ska tänka sig för att delta i Palestinademonstrationer, hur reagerade du på det?

– Jag går inte under paroller som jag inte kan stå för. Men i vilken folkmassa som helst så kan det ju finnas folk som inte tycker som jag. Men det är inte det som är den samlande kraften.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.