Kriminalitet och brist på poliser bidrar till att många stockholmare känner sig oroliga. Foto: TT

Stockholmare mest otrygga i landet

Uppdaterad
Publicerad

Varannan svensk känner otrygghet och otryggast av alla är de som bor i Stockholm. Det visar en Sifoundersökning som SvD tagit del av.

Så många som var tionde svensk känner sig aldrig trygg på platsen där man bor och ungefär hälften av alla svenskar känner sig otrygga nu och då.

Otryggast av alla är de som bor i Stockholms län. Här känner sig 57 procent otrygga emellanåt. Det är stor skillnad mot Gotland där nästan helt motsatta siffror istället berättar att 70 procent känner sig trygga.

Kriminalitet en bov i dramat

Den största källan till upplevd otrygghet är kriminalitet som skapar oro hos drygt sju av tio personer. Ungefär hälften uppger att bristen på poliser är det som gör att man känner sig orolig.

Sifoundersökningen som Svenska Dagbladet tagit del av är beställd av Projektengagemang och bygger på svar från 2.500 slumpmässigt rekryterade personer som svarat på en webbenkät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.