Foto: SVT

Stockholmarna: Nej till privat akutsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Fler än hälften av medborgarna i länet säger nej till ännu ett privatiserat akutsjukhus. Det visar en undersökning som Novus gjort på uppdrag av organisationen Skiftet. Frågan kan nu bli en av de stora valfrågorna 2018.

Idag är det bara S:t Görans sjukhus som bedrivs i privat regi av länets akutsjukhus. Men frågan om ytterligare en privatisering aktualiserades i somras när Alliansen i Stockholm berättade att de ville privatisera ännu ett av de stora akutsjukhusen – och att man höll på att förbereda en upphandling.

Sedan dess har frågan skjutits upp men från Alliansen står man fortfarande bakom förslaget.

– Vi har ju flera akutsjukhus i Stockholm varav ett drivs av en privat utförare men finansieras av landstinget och det fungerar väldigt bra. Vi ser att det bidrar till vårdens utveckling i stort och dessutom behöver vi ju utveckla hälso- och sjukvården, och om privata aktörer vill vara med och utveckla så ser jag väldigt positivt på det, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.

Men sedan tidigare har förslaget kritiserats av både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Stockholm.

Läs också: (L) vill privatisera akutsjukhus i Stockholm

Och nu kommer även kritik från kampanjorganisationen Skiftet.

– Vi driver kampanjer i frågor som våra aktiva bryr sig om. Det håller sig framförallt inom välfärd och miljö men just nu driver vi en kampanj mot privatiseringar av vården i Stockholm, säger Joel Ekström Svensson, talesperson för Skiftet.

54 procent säger nej

Som en del i kampanjen lät man nyligen Novus utföra en opinionsundersökning för att se vad stockholmarna tyckte om ännu ett privat akutsjukhus.

– Det visar att det inte bara är våra aktiva som är emot det utan att en majoritet av alla stockholmare också är emot privatiseringarna.

54 procent svarade att förslaget var ganska eller mycket dåligt. Men resultatet skrämmer inte Anna Starbrink (L).

– Jag formar ju inte mina idéer och politik utifrån enstaka opinionsmätningar utan utifrån vad jag bedömer är det riktiga och viktiga för vården och det bästa för stockholmarna. Vi vet att S:t Görans sjukhus som drivs av Capio är ett väldigt bra sjukhus och vi tror att det vore bra om vi fick in fler aktörer i sjukvården i Stockholm, säger hon.

Tror väljarna avgör

Frågan kommer nu att tas upp i hälso- och sjukvårdsnämnden i början av året. Men därefter tror både Anna Starbrink och Joel Ekström Svensson, från Skiftet, att väljarna avgör.

– Till slut kommer väljarna få avgöra det här i valet 2018. Jag har sagt hela tiden att det här är viktigt för väljarna att ta ställning till och därför ska vi ta fram ett bra beslutsunderlag, säger Anna Starbrink (L).

– Det stora målet är att göra det här till en valfråga. Liberalerna har ju sagt att de tänker göra det nästa mandatperiod, och mellan den här och nästa mandatperiod har vi ett val och då tänker vi att stockholmarna får säga sitt, avslutar Joel Ekström Svensson.

Novus utförde undersökningen på uppdrag av organisationen Skiftet. Frågan som ställdes löd:

Sankt Görans sjukhus är ett exempel på ett sjukhus i Stockholm som drivs privat och där det det finns möjlighet att ta ut vinst. Är det bra eller dåligt om fler sjukhus i Stockholm privatiseras där det finns möjlighet att ta ut vinst?

I undersökningen tillfrågades 1.034 personer i åldrarna mellan 18 och 79 år i Stockholms län.

Mycket bra eller ganska bra – 36 procent
Ganska dåligt eller mycket dåligt – 54 procent
Vet ej – 10 procent

Källa: Novus

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer