Foto: TT

Byggutbildning stoppar antagningar trots behov av arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

Trots att fler elever än någonsin gjort sina förstahandsval till olika nationella program har ansökningarna till yrkesprogrammet vid Stockholms byggtekniska gymnasium i Kista inte fått tillräckligt många sökande elever. Därför stoppas nu höstens antagning.

– Vi har haft för få sökande elever efter den preliminära antagningen och därför väljer vi att stoppa intagningen, säger gymnasiedirektören Peter Lyth vid Stockholms stad.

Elever som går i årskurs 2 och 3 på bygg- och anläggningsprogrammet kommer inte beröras utan kan fortsätta sina utbildningar, men skolan fryser alltså antagningen till höstens utbildning.

Orsaken är att kommunen vill ge de elever som sökt utbildningen en möjlighet att välja andra program.

– Om vi väntar tills i juni när det är slutantagning så har dessa elever inte en chans att söka till andra program, säger Peter Lyth. 

Att få elever väljer att söka till bygg- och anläggningsprogrammet är inget unikt, menar Peter Lyth.

– Mer än hälften av platserna till liknande program står tomma i länet, fortsätter han.

Efterlyser samarbete

Gymnasiedirektören Peter Lyth anser att kommunen och branschen behöver samarbeta för att få fler elever att söka.

– Branschen måste hjälpa till att göra den här utbildningen mer attraktiv så att den lockar ungdomar, säger Peter Lyth.

Oroliga över utvecklingen

Bransch- och arbetsgivarorganisation för bygg- och anläggningsföretag, Sveriges Byggindustrier, är oroliga över utvecklingen.

– Det finns en stor oro och det är viktigt för oss och våra medlemsföretag att vi lägger in insatser för att förhindra detta, säger kommunikationschefen Håkan Lind.  

Håkan Lind säger att de har satsat och stöttat flera liknande skolor i länet, men att det inte har förekommit någon sådan kommunikation, så vitt han vet, mellan skolan och Sveriges Byggindustrier. 

– Vi hjälper gärna till framöver. Det är viktigt både för oss och våra medlemsföretag, säger Håkan Lind.

Rättelse

I en tidigare version av denna artikel framkom uppgifter om att hantverkslinjen på Sågbäcksgymnasiet. Det stämmer inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.