Stockholms enda hindutempel kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Om drygt en månad släcks rökelsen för gott i Hare Krishnas hinduiska tempel vid Fridhemsplan. Därmed går en nästan 40-årig epok i graven.

Många som passerar utanför Fridhemsplans tunnelbanestation har säkert sett restaurang Govindas. Den har funnits på samma plats i över 35 år men sedan en tid tillbaka är restaurangen stängd. Kvar finns det kanske mindre kända tempel som är det enda hinduiska templet i Stockholms innerstad.

Templet kan försvinna

Men den sista maj slår även templet igen sina portar eftersom hyresvärden Familjebostäder renoverar fastigheten och behöver lokalen till annat. Ännu är det inte klart vilka de nya hyresgästerna blir men redan för drygt ett år sedan sa man till SVT Nyheter Stockholm att Hare Krishnas verksamhet inte längre passar in.

– Vi har försökt men Familjebostäder säger nej och vi letar med ljus och lykta efter någon ny lokal i stan. Vårt tempel har varit som en oas i öknen. Inte bara för oss som utövar hinduism utan även för människor som vill ha en plats för eftertanke och lugn och ro, säger Tore Karlsen som är präst i rörelsen.

Konstutställning på biblioteket

En som engagerat sig mycket för templet vid Fridhemsplan är bildkonstnären Ingela Hageman. Under många år har hon fotograferat altaret i templet där inkarnationer av den indiske guden Krishna har en central roll. Nu ställer hon ut en del av sina bilder på Stockholms Stadsbibliotek.

– Jag ser en sådan enorm skönhet i altaret och jag är väldigt glad att allmänheten kan få ta del av bilderna, säger hon.

Även om hon själv inte är medlem i Krishna-rörelsen sticker hon inte under stol med det att hon anser att det är en stor förlust för Stockholm om hindutemplet försvinner. Hon får medhåll av bibliotekarien Patrik Schylström som är den som ansvarar för utställningen.

– Govindas lokaler vid Fridhemsplan är en del av Stockholmiana. Religionsfriheten är en av de friheter som yttrandefriheten är nära kopplad till. Som bibliotekarie tycker jag att det är en del av mitt jobb att arbeta mot okunskap. Det finns många fördomar och jag tycker saker ska visas och få en chans, säger Schylström.

Utställningen på Stadsbiblioteket pågår till och med den 17 maj.

Utställning på Stadsbiblioteket med bilder från altaret i det hinduiska tempel som nu kan försvinna från Stockholms innerstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.