Mottagningen på Karolinska i Solna för patienter med långtidscovid är den enda i sitt slag i länet. Ändå finns Solna inte med på listan över sjukhus som ska ta emot patienter från primärvården framöver. Det gör överläkare Michael Runold upprörd. Foto: Tommy Bergman/SVT

Specialistmottagning för långtidscovid läggs ned – ”Fullkomligt vettlöst”

Uppdaterad
Publicerad

Under ett års tid har specialistmottagningen på Karolinska i Solna tagit emot långtidssjuka covid-patienter. När regionen nu kommer med nya direktiv ska patienterna istället skickas till Danderyd, Södersjukhuset och Huddinge – men inte till Solna.

På mottagningen i Solna finns bland andra fysioterapeut, psykolog, röntgen och läkare med olika specialkompetenser, alla samlade i samma korridorer. Allt för att på bästa sätt tackla inflödet av patienter med den färska sjukdomen som brukar kallas långtidscovid – alltså patienter med symtom som hållit i sig längre än tolv veckor efter insjuknandet i covid-19.

– Den här sjukdomen är komplex och kan ha flera olika ansikten. Då behöver man en helhetsbild av patienten, säger Michael Runold, överläkare på Karolinska i Solna.

Corona i Stockholm

Solnas uppdrag försvinner

Men patienterna med långdragna symtom blir fler och fler och mottagningen är underdimensionerad.

– I höst bad vi om mer resurser, så att vi skulle kunna expandera. Det finns lokaler här vi skulle kunna nyttja, säger Michael Runold.

Men några extra resurser blev det inte. Istället kommer nu beskedet att patienterna från primärvården ska sluta remitteras till Solna. Framöver ska Danderyd och Södersjukhuset börja ta emot patienter, och uppdraget med en multidisciplinär mottagning likt den i Solna ska istället byggas upp från grunden i Huddinge.

– Vi trodde inte det var sant. Jag var extremt besviken, framför allt för patienternas skull. Det är inte patientsäkert att göra det här nu, mitt under tredje vågen av pandemin. Allt finns ju på plats här redan, säger Michael Runold.

”Kompetensen sitter i människorna, inte lokalerna”

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen hänvisar till ett politiskt beslut om att Karolinskas båda sjukhus – Huddinge och Solna – ska ha olika inriktning.

– Det här är en del i omstruktureringarna i sjukvårdssystemet där det breda infektionsuppdraget ligger på Huddinge, säger Lena Hanberg, avdelningschef för specialiserad vård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Men är det inte resursslöseri att bygga nytt i Huddinge när det finns en fungerande mottagning i Solna?

– Eftersom de jobbar på Solna och på Karolinska så är det ju inte slöseri med resurser, kompetensen finns ju kvar där. Den sitter i människorna, inte i lokalerna. Karolinskas ledning är väldigt noga med att man inte tänker flytta något förrän man har försäkrat sig om att man kan göra det på ett säkert sätt, och då har vi tillit till det, säger Lena Hanberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet