Delar av centrala Stockholm är avspärrat inför ett hundratal arrangemang. Foto: TT

Räddningstjänsten höjer beredskapen inför helgen – jämförs med Obamas besök 2013

Uppdaterad
Publicerad

Framkomligheten i Stockholm city kommer vara begränsad på flera platser under lördagen. Polisen rekommenderar att inte ta bilen in till staden och räddningstjänsten höjer beredskapen på samma sätt som under Obama-vistelsen 2013.

”Vi kommer genomföra en av de största planerade beredskapsförändringarna sen Obama-besöket i hopp om att kunna leva upp till vårt motto.”, så skriver räddningschefen i Stockholm, Peter Arnevall, om lördagen.

Karta över hur MNR-demonstranterna kommer att röra sig under lördagen. Foto: SVT Design/Helena Risinger

135 evenemang under lördagen

Anledningen till den höjda beredskapen är att polisen godkänt 135 evenemang och demonstrationer under helgen i Stockholm, och det stora antalet händelser är ovanligt. Samtidigt håller den nazistiska organisationen Nordiska Motståndsrörelsen, NMR, i en demonstration och motdemonstranter väntas dyka upp.

– Vid Obama-vistelsen stängdes stora delar av Stockholm stad av med avspärrningar. Det kanske man inte gör på samma sätt den här gången. Men antalet evenemang på så många olika platser innebär i sig trafiksvårigheter för oss, säger Peter Arnevall, räddningschef i Stockholm.

Räddningstjänsten kommer under helgen ha extra stabspersonal redo, och man stationerar även ut räddningspersonal ute på fältet, för att snabbt kunna vara på plats bland hjälpsökande.

Vad är risken om ni inte förbereder er på det här sättet?

– Risken är att vi inte kommer fram och kan hjälpa till, säger Peter Arnevall.

Demonstrationståg riskerar att stänga inne brandmän

Ett demonstrationståg kommer att passera Kungsholmens brandstation. Det finns därmed en risk att brandmännen stängs inne vid ett larm. Därför har Peter Arnevall tagit beslutet att stationera ut sina brandmän på andra platser. Med andra ord tvingas brandmännen lämna stationen.

– Det är inte säkert att vi kommer ut från Kungsholmens brandstation. Därför väljer vi att omgruppera oss lite och säkerställa att vi kan nå hjälpsökande hela tiden.

Polisen: ”Ta inte bilen till city och var ute i god tid”

Lördagen 25 augusti blir intensiv i Stockholm med över 100 evenemang samt demonstrationer. Polisen uppmanar alla att inte ta bilen till city, att vara ute i god tid och hålla sig uppdaterad om vad som händer.

De avspärrningar som är planerade är på Kungsholmen i samband med NMR:s demonstration. Samtliga gator in mot demonstrationsvägen som går från Kungsholmstorg,  via Norr Mälarstrand, Sankt Eriksgatan, Hantverkargatan och tillbaka till Kungsholmstorg, kommer att ha begränsad framkomlighet.

Det blir också demonstrationer på Norra Bantorget, Vasaparken och Humlegården, men för dessa är inga avspärrningar planerade men kan ske vid behov, skriver Polisen på sin hemsida.

Källa: Polisen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.