– Nazisterna vill störa den demokratiska processen, säger Martin Ängeby (L), valledare för Liberalerna i Stockholm. Foto: SVT arkiv/Liberalerna

Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd överklagas av flera partier

Uppdaterad
Publicerad

Liberalerna har nu överklagat nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstrationstillstånd i Stockholm på lördag till Förvaltningsrätten. Enligt liberalerna är det fler partier som överklagar beslutet.

–  Nazisterna vill störa den demokratiska processen. När de tillåts demonstrera på en plats där det ska pågå flera aktiviteter från olika partier i valrörelsen, då kommer man att skrämma bort vanliga människor från platsen, säger Martin Ängeby (L), valledare för Liberalerna i Stockholm i en kommentar.

– De liksom andra har rätt att yttra sig, men inte att stå i vägen för andras demokratiska rättigheter.

Nordiska motsåndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd av polisen att demonstrera på Kungsholmstorg på Kungsholmen samtidigt som flera andra partier har aktiviteter där.

Förvaltningsrätten

Nu överklagar alltså Liberalerna polistillståndet till Förvaltningsrätten. Enligt Liberalarena överklagar även Moderaterna och Socialdemokraterna i Stockholms Stad beslutet. Även Vänsterpartiet överklagar och likaså Kristdemokraterna Stockholms stad, meddelar de i ett pressmeddelande på onsdagskvällen.

Martin Ängby jämför situationen på lördag i Stockholm med bokmässan i Göteborg där NMR fick tillstånd att demonstrera förra hösten.

– En del av bokmässans besökare valde att inte komma dit på lördagen. Besöksbortfallet var stort. Stan var ju helt belägrad. Det är självklart att vi inte kan ha ett torgmöte samtidigt med våldsamma nazister, menar Martin Ängeby.

– Jag är ju orolig för våra medlemmars säkerhet; ungdomsförbundet, äldre människor och våra vanliga medlemmar som kommer vara med i vårt arrangemang. Vi vill kunna samtala i fred med dom som är på Kungsholmen på lördag, säger han.

Avspärrningar

Kristdemokraterna Stockholms stad skriver i ett pressmeddelande att de är upprörda över att lördagens demonstration innebär omfattande avspärningar som gör att landstingshuset på Kungsholmen inte går att nå.

KD menar att de folkvalda på det sättet hindras tillgång till sina arbetsplatser.

– Det är inte acceptabelt att representanter för Sveriges andra största demokratiska organ, Stockholms läns landsting, utestängs från sina arbetsplatser mitt under en viktig valrörelse, säger barn- och äldrelandstingsrådet Ella Bohlin (KD).

Även landstingsrådet Anna Starbrink (L) reagerar över landstingshuset spärras av när NMR demonstrerar.

– Det är helt orimligt, säger Anna Starbrink (L).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer